Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

MONICA znižuje hluk z podujatí a stará sa aj o bezpečnosť ich návštevníkov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Moderné technológie dnes dokážu ľuďom slúžiť aj pri využívaní voľného času. Dokazuje to aj zaujímavý projekt MONICA, ktorý už v praxi pomohol zvládnuť manažment hudobných festivalov alebo iných kultúrnych či športových podujatí.

Sú to miesta, na ktorých sa sústredí množstvo návštevníkov a projekt pomáha starať sa o ich bezpečnosť a tiež prispieva k znižovaniu nežiaduceho nadmerného hluku z podujatia. 29 riešiteľov z 9 krajín, vrátane Slovenska, dalo hlavy dokopy a výsledkom ich dvojročnej práce je tak ekosystém internetu vecí v rámci projektu, ktorý si s danými výzvami poradil.

Inovatívny prístup so senzormi pre zber a analýzu dát alebo inak povedané využitie internetu vecí, sa stalo základom aj práve v projekte MONICA, ktorý podporuje výskumný a inovačný program Európskej komisie HORIZON 2020. Mestám má pomôcť bezproblémovo zvládnuť nielen organizáciu veľkých kultúrnych a športových podujatí.

„Hľadáme spôsob, ktorý testujeme na viacero pilotných miestach v Európe, vo veľkých metropolách Európy, ako spríjemniť život občanom alebo návštevníkom, ktorí sú vnútri na tých podujatiach. A zase im neznepríjemňovať život alebo eliminovať to, čo im znepríjemňovalo život, tým obyvateľom, ktorí sú okolo tých zón, “ hovorí pán Roman Behúl, ATOS IT Solutions and Services.

Moderné technológie tak dokážu vytvoriť akúsi virtuálnu stenu, za ktorou sa zníži hlučnosť a k ľuďom, ktorí nie sú priamou súčasťou kultúrneho podujatia, sa nežiaduci zvuk nedostane v takej veľkej miere. Prvým prvkom, ktorý sa o to postará, sú pasívne prostriedky vo forme materiálov schopných pohlcovať zvuk stredných a vyšších frekvencií. No a druhým je takzvaný adaptívny manažment zvuku, kedy sa prostredníctvom IoT senzorov monitoruje akustická hladina rušivých nízkych frekvencií.

„Tento signál sa privádza do spracovania a vytvára sa proti fázový signál, ktorý sa distribuuje do špeciálnych reproduktorov, subwooferov, ktoré sú umiestnené na konkrétnych miestach. A súčtom vlastne akustického tlaku z tej primárnej slučky a tejto sekundárnej, tej adaptívnej, dochádza k zníženiu celkového akustického tlaku,“ vysvetľuje pán Ján Beňadik, ATOS IT Solutions and Services.

Na šírenie zvuku má vplyv geometria samotného priestoru a atmosférické podmienky, ako je vlhkosť či smer a rýchlosť vetra. Technológia potlačenia hluku sa už pritom viackrát osvedčila aj v praxi, kde inžinieri namerali poklesy decibelov.

„12 decibelov sme dostali v tých laboratórnych podmienkach. V tých konkrétnych podmienkach konkrétneho eventu v Turíne sme dosiahli niekde na 5 - 6 decibelov,“ dodáva pán Ján Beňadik, ATOS IT Solutions and Services.

Významným prvkom je aj to, že v rámci areálu podujatia, sa s použitím technológie, dajú vytvárať aj takzvané tiché zóny.

„Sú mimoriadne dôležité práve pre prípad nejakého lekárskeho ošetrenia a tak ďalej. Takisto je celý rad divákov, ktorí počas koncertov, lebo však to sú koncerty, ktoré trvajú dlhé hodiny, si chcú zatelefonovať z mobilných telefónov a tak,“ hovorí pán Roman Behúl, ATOS IT Solutions and Services.

Po technologickej stránke je projekt MONICA zastrešovaný aj slovenskými odborníkmi z nadnárodnej spoločnosti ATOS, ktorí navrhli výpočtovú platformu. Tá prepája statické a prenosné zariadenia, ako kamery, inteligentné okuliare, či rôzne snímače. Časť z tejto platformy sa nachádza priamo na mieste podujatia a časť funguje prostredníctvom cloudového systému, vďaka ktorému sa dajú využiť napríklad algoritmy strojového učenia. Prediktívny systém môže počas podujatia upozorniť v reálnom čase aj na potenciálne kritické správanie vo vnútri davu.

„Dokáže napríklad nasmerovať svetlá na dané miesto, kde sa takéto niečo deje, dokáže poslať správu do inteligentných okuliarov obsluhe. Dokáže mu povedať, že tu sa niečo deje, dokáže mu na jeho displej zobraziť, že ty si tu a tadeto sa tam dostaneš,“ dopĺňa pán Ján Beňadik, ATOS IT Solutions and Services.

V rámci systému je tiež personál vybavený špeciálnymi náramkami, ktoré s presnosťou na niekoľko centimetrov identifikujú polohu a sú schopné prijímať a posielať textové i obrazové správy. Návštevníci môžu zasa nosiť na ruke jednoduchšiu verziu s GPS prijímačom, spínačom a LED diódami, ktorými je možné diaľkovo sprostredkovať jednoduchú informáciu, či vytvoriť svetelnú show.

„Samozrejme všetky dáta sú anonymizované, nejde tu o konkrétnych ľudí, o konkrétne tváre. Ide o určité množstvené dáta, ktoré sú potom vyhodnocované. Nie je toto zamerané na sledovanie, nie je to nejaký inštrument na sledovanie konkrétneho človeka,“ vysvetľuje pán Roman Behúl, ATOS IT Solutions and Services.

Projekt MONICA je v poslednej fáze pilotného testovania vo viacerých mestách ako je Bonn, Hamburg, Kodaň, Turín, Lyon či Leeds. Zatiaľ slúži ako demonštrácia možností využitia ekosystému internetu vecí a pokročilých výpočtových technológií. No rozhodne si jeho technológie nájdu uplatnenie i v rámci budovania inteligentných miest, a to dúfajme, že aj na Slovensku.