Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nemci odhalili prvý plne elektrický snežný pluh na svete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po úspechu svojho prvého dieselovo-elektrického snežného pluhu 600 E+ „Green Machine“, z roku 2012, sa tím vývojárov z nemeckej spoločnosti PistenBully pustil do prác na prvom plne elektrickom snežnom pluhu s nulovými emisiami na svete. Výsledkom je model 100 E, ktorý si už aj prešiel prísnymi testami v teréne.

Plne elektrický snežný pluh 100 E vytvorila nemecká spoločnosť PistenBully v spolupráci s rakúskou firmou Mattro Production GmbH, ktorá sa špecializuje na elektromobilitu. Jeho predchodca, model 600 E+ disponuje tiež elektrickým pohonom, no používa dieselový motor pre pohon dvojice generátorov, ktoré dodajú energiu elektrickým motorom, ktoré riadia pohyb vozidla aj radlice.

Plne elektrický snežný pluh PistenBully 100 E.

No nový model 100 E v súčasnosti predstavuje jediný 100 percentne elektrický snežný pluh na svete, ktorý sa môže pochváliť výkonom 126 kWh. Ten dosiahne s pomocou 400 voltovej batérie, ktorá sa na 75 percent svojej kapacity nabije približne za 5 hodín, pričom plné nabitie dosiahne za 6,5 hodín. Elektrický snežný pluh 100 E má pritom priemerný čas jazdy 2,5 až 3 hodiny na jedno nabitie.

Plne elektrický snežný pluh PistenBully 100 E.

Elektrické vozidlo PistenBully 100 E môže byť podľa požiadaviek vybavené gumenými alebo kovovými pásmi, ktoré poháňa rad koliesok vyrobených z tvrdenej gumy. Výrobca tvrdí, že model 100 E sa už osvedčil v prísnych predprodukčných testoch priamo v teréne. No ešte pred rozhodnutím o začatí jeho sériovej výroby bude spoločnosť PistenBully zisťovať názor aj od svojich zákazníkov.

Plne elektrický snežný pluh PistenBully 100 E.