Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenský integračný systém C4 pre komplexnú správu zabezpečenia budov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rámci bezpečnosti budov sa môžeme stretnúť okrem automatických rámp aj s monitorovacími kamerami, s požiarnymi hlásičmi, s rôznymi senzormi teploty, pohybu a s mnohými ďalšími komponentami. Vo väčšine prípadov sú však jednotlivé technológie monitorované na samostatných systémoch. Takáto správa budov je z pohľadu starostlivosti naozaj náročná a nie veľmi efektívna.

Slovenskí vývojári prišli ale s riešením v podobe inteligentného bezpečnostného systému, ktorý dokáže mnohé komponenty spojiť do jediného systému. Používateľom tak poskytne komplexnú správu všetkých nasadených bezpečnostných technológií v budovách cez jediné centralizované rozhranie.

Dnešné moderné stavby sa už nezaobídu bez technológií pre správu prístupu do budovy a ani bez kamerových monitorovacích či protipožiarnych systémov. Navyše môžu využívať aj pridružené technológie, ako sú napríklad parkovacie systémy. Vývojári z Gamanetu sa preto rozhodli zabezpečenia objektov správcom výrazne uľahčiť, a to pomocou inovatívneho integračného bezpečnostného systému s názvom C4.

„Systém C4 je určený pre objektovú bezpečnosť, pre fyzickú bezpečnosť, pre správu, monitorovanie bezpečnostných systémov v budovách. Je určený pre používateľov, ktorí potrebujú spravovať bezpečnosť naprieč viacerými budovami, prípadne spravovať jednotlivé bezpečnostné technológie od rôznych výrobcov v rámci jedného systému,“ vysvetľuje pán Marian Gál, Gamanet.

Softvérové riešenie C4 je navrhnuté ako klient-server aplikácia, vďaka ktorej môžu používatelia monitorovať a manažovať všetky bezpečnostné technológie na jednej obrazovke.

„Je tam pomerne rozsiahly modul pre správu oprávnení, ktorý umožňuje v podstate poskytovať špecifické oprávnenia pre správcov jednotlivých budov, ktorí môžu byť definovaní ako plnohodnotní správcovia jednotlivých budov, nad ktorými všetkými samozrejme dohľaduje centrálne operačné pracovisko a hlavní administrátori a správcovia systému.“

Štandardné komplexné klientske rozhranie systému C4 funguje pod operačným systémom Windows. No k dispozícii je aj odľahčená mobilná aplikácia pre operačný systém Android, ktorá napríklad počas obhliadky budovy poskytne bezpečnostnej službe prístup k ovládaniu jednotlivých technológií, čím dokáže SBSkár aj na diaľku povedzme otvoriť rampu. Softvér pritom dokáže ovládať rôzne prístupové a identifikačné systémy.

„Či už vo forme štandardných RFID bezkontaktných kariet, či už vo forme čipových kariet alebo vo forme biometrických údajov, prípadne iného typu identifikátora napríklad.“

Práve centrálne riadenie prístupov osôb môže byť užitočné najmä v prípade vzdialenej správy množstva objektov cez jediný systém. Aj to slovenský unikátny softvér dokáže.

„Mnoho krát nastane situácia, že je potrebné zabezpečiť vzdialené umožnenie prístupu povolanej osobe, ktorá si napríklad zabudla doma identifikačné údaje, identifikačnú kartu. Prípadne, ak zamestnanci odišli zo vzdialenej budovy domov a zabudli zapnúť bezpečnostný systém, tak tento systém umožňuje vzdialene pokryť tieto situácie, ktoré následne zabezpečia, že tie systémy sú v strážení.“

Slováci z Gamanetu sa v rámci modernej doby už pohrávajú aj s umelou inteligenciou a z časti ju preniesli do svojho systému. Ten je vybavený modulom automatizovaných akcií a môže tak pomáhať pri rôznych situáciách.

„Je možné následne vyvolať ďalšie akcie, napríklad vydanie nejakého ovládacieho príkazu pre inú technológiu. Je to veľmi často používaný nástroj na to, že napríklad keď nejaký systém indikuje nejakého narušiteľa, tak systém C4 automaticky prepočíta, ktorá kamera, do akého priestoru sa má pozerať.“

Systém C4 sa už dostal do mnohých krajín sveta, pričom zvládne spravovať značné množstvo nehnuteľností súčasne. Poteší tak spoločnosti, ktoré majú veľa prevádzok alebo pobočiek, ako sú napríklad banky. A práve nasadenie v bankovom sektore preverilo aj samotnú kybernetickú bezpečnosť tohto softvérového integračného riešenia.

„Máme mnoho používateľov systému, ktorí spravujú povedzme tomu tisíc, tisíc päťsto budov prostredníctvom jednej inštalácie C4. Určité banky vo svete pred tým, než si systém C4 nainštalujú, tak mnohé z nich napríklad až rok vykonávajú prienikové testy a musím povedať, že sme v týchto testoch veľmi úspešní.“

Okrem toho však C4-rka dokáže popri bezpečnostných systémoch riadiť aj technológie pre meranie a reguláciu budov. Takto pomáha šetriť energie a teda aj náklady na ne.

„Napríklad spočítanie počtu ľudí v jednotlivých priestoroch budovy a voči tomu uspôsobenie klimatizácie a kúrenia samozrejme prináša výrazné úspory,“ dodáva pán Marian Gál, Gamanet.

Integračný bezpečnostný systém C4 poskytuje centralizované rozhranie pre spravovanie bezpečnosti budov, s prvkami inteligentnej automatizácie. Vďaka otvorenej architektúre a vysokej miere zabezpečenia sa dokáže prispôsobiť požiadavkám aj veľkých inštalácií. A tak by si systém, okrem korporácií, mohol nájsť svoje využitie napríklad aj v projektoch pre inteligentné mestá.