Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slováci vyvinuli rýchly automatizovaný biometrický identifikačný systém

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedeli ste, že snímanie a porovnávanie odtlačkov prstov sa v kriminalistike využíva už viac ako 100 rokov? Bol to zrejme prvý biometrický údaj, s ktorým sa začalo pracovať. No postupom času sa k nemu pridala aj očná dúhovka a ľudská tvár. Rozpoznávanie týchto jedinečných biometrických dát je aj základom riešení slovenskej spoločnosti Innovatrics.

Tá dokonca dokázala zbúrať mýty o tom, že overovanie týchto údajov nie je až také rýchle a používateľ na to potrebuje výkonný hardvér. Ich algoritmy tak vedia nájsť zhodu v obrovských databázach v priebehu len pár sekúnd.

Biometrické údaje sú rozhodne trendom dnešnej doby. Samotný trh v tejto oblasti ročne rastie o 15 až 20 percent. Moderné technológie dnes efektívne porovnávajú odtlačky prstov, ale aj ľudské tváre či očné dúhovky. Jedným slovom, ide o automatizovaný biometrický identifikačný systém, alebo v skratke ABIS, ktorý zvyšuje bezpečnosť krajín aj firiem.

Počet biometrických údajov v databázach pritom stále rastie, no inovatívne systémy dokážu za sekundu porovnať stovky miliónov záznamov a výrazne tak urýchlia prácu pri identifikácii ľudí. Na presnosť a rýchlosť riešení sa pritom špecializuje aj Innovatrics.

„Na rozdiel od veľkých poskytovateľov, ktorí tiež robia systémovú integráciu, my sa sústredíme na softvérovú časť. Dokážeme pritom pracovať s odtlačkami prstov, ktoré boli zosnímané akýmikoľvek štandardným skenerom alebo hoci aj získané tradičnou metódou atramentu a papiera,“ vysvetľuje pán Matúš Kapusta, riaditeľ pre konzulting a projekty, Innovatrics.

Rovnako to v slovenskom riešení platí aj pri rozpoznávaní tvárí. Vďaka pokročilým algoritmom si systém dokáže poradiť aj so spracovaním snímok, ktoré sú náročné na rozoznanie najmä z dôvodu zlého nasnímania alebo menšej kvality senzorov. Za všetkým sú pritom moderné technológie, založené na umelej inteligencii a učení neurónových sietí. Tie sú napríklad v rozpoznávaní tvárí už presnejšie ako ľudia.

„Používame techniky, ktoré sa snažia vylepšiť obraz. Takže aj so snímkou v nízkej kvalite sme schopní spoľahlivo identifikovať osobu,“ dodáva pán Matúš Kapusta, riaditeľ pre konzulting a projekty, Innovatrics.

Systém je pritom pri identifikácii mimoriadne rýchly a to napríklad aj v prípade naozaj rozsiahlej databázy. Presvedčili sa o tom i policajné zložky v zaľudnenej Indonézii, ktoré systém rozpoznávania odtlačkov prstov využívajú od roku 2016.

„Pri vyhľadávaní môžem zistiť, kto je tá osoba, použitím toho jedného vzoru odtlačku prsta za menej ako 10 sekúnd. A to vyhľadávame vo viac ako dvoch miliardách záznamoch odtlačkov prstov,“ hovorí pán Rionald A. Soerjanto, PT Tensor Security Indonesia.

Riešenie z dielne Innovatricsu sa dá využiť v mnohých oblastiach. Môžu to byť napríklad vládne alebo civilné inštitúcie, ktoré systém použijú pre dôveryhodnú registráciu a overenie totožnosti osoby pri vydávaní dokladov či pri citlivých dokumentoch. V Saudskej Arábii sa slovenský systém rozhodli využiť kontrolu totožnosti na hraničných priechodoch pre zvýšenie bezpečnosti občanov a návštevníkov krajiny. Jeho ďalšou nespornou výhodou je aj nízka hardvérová náročnosť.

„Máme veľmi dobrú podporu od slovenských vývojárov. Rýchlosť overovania biometrických údajov je veľmi vysoká a dostupnosť a spoľahlivosť systému je tiež veľmi dobrá. Innovatrics používa oveľa menej serverov, ako iní. Dnes je to len 24 serverov, v porovnaní so 184 servermi, ktoré boli v riešeniach konkurencie. Úroveň chybovosti je tiež veľmi nízka, ako aj falošné čítania z registrácie,“ hovorí pán Faisal Raddadi, Centrum excelentnosti pre biometriu, Saudská Arábia.

Pomerne vysoká efektívnosť systému Innovatrics sa pozitívne odráža aj na nákladoch na údržbu systému, keďže sú nižšie. Navrhnuté algoritmy majú pritom menšie nároky na hardvér a aj pri obstarávaní je preto celý systém menej nákladný.

„Ak hovorím o našom riešení, celkovo sme ušetrili viac ako 50 percent výdavkov vynaložených na hardvér a údržbu,“ dopĺňa pán Rionald A. Soerjanto, PT Tensor Security Indonesia.

V prostredí, kde sa ťažko overujú doklady totožnosti, je systém ABIS pre banky či pôžičkové spoločnosti jedným z výhodných spôsobov, ako predchádzať podvodom s falošnou identitou. Navyše sa tak otvárajú nové možnosti, pri ktorých sa klienti dostanú k produktom aj na diaľku, a to bez potreby budovania kamenných pobočiek.

„Dobrým príkladom je tiež zjednodušenie procesov v službách. Ak ste už raz biometricky registrovaný, nemusíte stáť v rade, v prípade, že si chcete prenajať auto. Len prídete na parkovisko, verifikujete sa a zoberiete si auto, ktoré ste si predtým objednali,“ dodáva pán Matúš Kapusta, riaditeľ pre konzulting a projekty, Innovatrics.

Aplikácie systému Innovatrics fungujú po celom svete. Už teraz systém používajú policajné a kriminálne úrady v Indonézii, pomáha verejnému sektoru v Paname, ale aj v Saudskej Arábii, a stal sa základom overovania totožnosti aj pri poskytovaní pôžičiek na Filipínach.

Slováci tak spojili viaceré výhody do riešenia, ktoré patrí medzi najpresnejšie na svete v oblasti biometrie. Veď nakoniec potvrdzujú to aj merania nezávislej americkej agentúry NIST, v ktorých sa našinci dostali so svojimi algoritmami medzi svetovú špičku.