Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

SmartFace integruje do vašich riešení pokročilé rozpoznávanie tvárí

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automatické rozpoznávanie tvárí sa dostáva do povedomia širokej verejnosti najmä vďaka využitiu pre odomykanie mobilných telefónov. Treba však zdôrazniť, že už pomerne dlho funguje v oblasti bezpečnosti či video monitoringu. Táto biometrická technológia má teda oveľa širšie využitie. Globálne tomu napomáha aj slovenská spoločnosť Innovatrics, ktorá sa rozpoznávaniu tvárí venuje najmä prostredníctvom svojho biometrického softvéru SmartFace.

Hoci existujú bezpečnostné kamery s vysokým rozlíšením, vo väčšine prípadov musí personál stále vizuálne kontrolovať snímaný obraz a hľadať podozrivé osoby. Pokiaľ je týchto kamier viacero, napríklad na letiskách, môže byť pre ľudské oči náročné ustriehnuť toľko monitorov. Našťastie sa k slovu hlásia moderné systémy, akým je aj SmartFace. Ten dokáže túto činnosť zautomatizovať a ušetriť tak stovky hodín ľudskej práce.

„Úlohou používateľa je len zapojiť kamery do nášho systému. Ten je pritom spustený na serveri. Následne, keď získa stream z týchto kamier, v podstate automaticky detegujete tváre v obraze, teda v snímkach,“ vysvetľuje pán Daniel Ferák, Innovatrics.

Zaujímavou funkcionalitou systému tak môže byť automatické riadenie vstupu osôb, ktoré sú vopred zadané v zozname oprávnených alebo naopak nežiaducich osôb. Pre detekciu tvárí sa pritom využíva neurónová sieť, ktorej algoritmy umelej inteligencie sú schopné sa učiť podobne ako ľudský mozog. Aj vďaka systém SmartFace spoľahlivo deteguje a identifikuje tvár na základe určitých znakov.

„Človek zrejme nedokáže povedať, čo sú dôležité črty, vďaka ktorým rozpoznáva tvár svojho priateľa a rovnako to platí i pre neurónovú sieť. Je tam veľa rozličných parametrov. Množstvo z nich neurónová sieť zvažuje, aby mohla s určitou pravdepodobnosťou povedať, áno, toto je tá tvár alebo toto nie je tá tvár.“

Neurónová sieť sa dokáže, na základe množstva digitálnych obrazových podkladov, vycvičiť až tak, že k detekcii dokonca nepotrebuje ani príliš kvalitný záznam z kamery, či dokonale osvetlenú tvár osoby.

„Potrebujeme len 15 pixlov medzi očami, aby sme mohli identifikovať tvár na obraze.“

Vďaka šikovným vývojárom z Innovatricsu je systém SmartFace schopný rozpoznávať tváre zo záznamu priamo v reálnom čase.

„Samozrejme naše algoritmy nie sú len veľmi presné, ale snažíme sa tiež o excelentný výkon a rýchlosť. Analyzujeme snímku za snímkou, 25 krát za sekundu. Detegujeme tváre a identifikujeme v zozname sledovaných. Je to naozaj rýchle.“

Výhodou tejto serverovej platformy je jej škálovateľnosť a schopnosť paralelného sledovania záznamu z viacerých zdrojov. Integrácia riešenia SmartFace je jednoduchá aj z toho dôvodu, že si nevyžaduje žiaden špeciálny hardvér.

„Nie je to len o výkone hardvéru, ale vlastne o tom, aké druhy kamier môžete zapojiť do Smartface. Môžem potvrdiť, že dokážete pripojiť akúkoľvek kameru, ktorá je na trhu a SmartFace bude fungovať. Sme naozaj hardvérovo nezávislí.“

Biometria tvárí pomocou Smartface sa dá využiť nielen v oblasti bezpečnosti a sledovania, ale aj ako systém pre kontrolu prístupu zamestnancov a návštev do monitorovaných objektov. Svoj potenciál má tak i pri riešeniach na ochranu osôb, ale aj pri detekcii problémových návštevníkov na športových, či kultúrnych podujatiach. No a vďaka schopnosti určenia pohlavia a približného veku snímanej osoby môže tiež fungovať ako nástroj pre zber marketingových údajov v sektore maloobchodu alebo pre zlepšenie služieb VIP klientom.

Dlhoročné skúsenosti odborníkov zo spoločnosti Innovatrics v oblasti biometrických technológií sa zúročili aj v nezávislých testoch NIST Face Recognition Vendor Test.

„V testoch FRVT, ktoré sú v podstate štandard číslo jeden, získavame zaujímavé skóre. Vďačíme za to nášmu algoritmu, ktorý patrí medzi popredné na svete. Aj to je pri nasadzovaní projektov pre väčšinu používateľov dôležité,“ dodáva pán Daniel Ferák, Innovatrics.

Serverová platforma SmartFace umožní integrátorom jednoduchým spôsobom zakomponovať biometrickú technológiu rozpoznávania tvárí do ich riešení. Firmy tak môžu získať rýchly a spoľahlivý nástroj nielen pre bezpečnostné aplikácie, no vďaka riešeniu od Innovatricsu si môžu svoj biznis rozšíriť o ďalšie moderné služby, ktoré dokážu zjednodušiť ich klientom.