Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kontajnerová platforma pomáha firmám zefektívniť vývoj a beh aplikácií

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čo myslíte, ako rýchlo sa dá zmeniť vizuál e-shopu alebo takého spravodajského webového portálu? Často je za týmito internetovými službami rozsiahly zdrojový kód, v ktorom sa nikomu nechce prehrabávať, a tak sa do podobných zmien firmy príliš nehrnú. Na svete sú však technológie takzvanej kontajnerizácie, ktoré môžu podobné problémy vyriešiť naozaj veľmi rýchlo. Ako teda tieto nové technológie fungujú, sme zisťovali u odborníkov v Digmii.

Donedávna bola pre väčšinu firiem najvyššou métou pre prevádzku aplikácií virtualizácia. Tá na jednom fyzickom serveri umožňuje nezávisle fungovanie samostatných virtuálnych serverov. Inovácie však posunuli princíp virtualizácie na novú úroveň a dnes sa, najmä v súvislosti s online službami, hovorí o takzvanej kontajnerizačnej platforme. Tú môžeme prirovnať k takým lodiam, ktoré prevážajú množstvo kontajnerov s rôznym nákladom. Vo svete počítačov sú pritom v týchto kontajneroch uložené čiastkové kódy s menšími mikro službami, na ktoré je veľká aplikácia rozložená.

„Kontajnerizácia vlastne umožňuje takýmto spôsobom pomerne dynamicky a efektívne jednak vyvíjať aplikácie a jednak ich potom takto prevádzkovať. Ak potrebujem zmeniť vizuál webu alebo nejakú časť funkcionality tej aplikácie, tak viem ju veľmi rýchlo vymeniť tým spôsobom, že ako keby zahodím pôvodný kontajner a ten kód nasadím do nového kontajneru a spustím ho,“ vysvetľuje pán Peter Fuska, Digmia.

Takto sa dajú moderné aplikácie jednoduchým spôsobom aj aktualizovať a to bez toho, aby sa musel prekopať kompletný kód danej aplikácie. Rovnako je aplikáciu možné preklopiť na novú verziu, počas plnej prevádzky, bez potreby výpadku. Nový prístup pomáha najmä vývojárom, ktorí tak môžu dynamicky meniť aj jednotlivé časti aplikácie, podľa požiadaviek koncových používateľov.

„Keď si vývojár doma na svojom notebooku v tomto prostredí vyvíja nejakú časť kódu, veľmi jednoducho ju zbalíkuje a vie ju v podstate nasadiť v kontajneri už v produkčnom prostredí bez toho, aby mal nejakú obavu, že v podstate to prostredie bude iné, ako to, ktoré mal doma.“

Kontajnerizačná platforma, ktorú budeme pre jednoduchosť nazývať ako loď, je viazaná na operačný systém na konkrétnom serveri. Nemusí sa však hodiť pre fungovanie všetkých aplikácií, najmä však pre veľké monolitické aplikácie, ktoré sa nedajú rozdeliť na čiastkové procesy. Ideálna je ale pre použitie s aplikáciami, ktoré to dokážu a pracujú v online prostredí.

Jednou z výhod kontajnerizácie je možnosť presúvania aplikácie na iný hardvér. Je to možné aj vďaka spôsobu administrácie, ktorý sa nazýva orchestrácia.

„Vy máte u seba nejakú aplikáciu v kontajneroch, zistíte, že vám to už fyzicky nestíha, tak to celé môžete zbaliť a presunúť a spustiť v cloude. Vieme vlastne takéto prostredie postaviť a premigrovať aplikáciu doňho a samozrejme ho aj naďalej spravovať.“

Existuje viacero platforiem orchestrácie, avšak nielen developeri aplikácií, ale aj veľkí poskytovatelia cloudových služieb, sa v tomto smere rozhodli využívať open-source platformu Kubernetes.

„Predstavme si, že nemám len jednu loď, ale mám tri lode, na ktorých prenášam alebo prevádzkujem tie kontajnery. A tá orchestrácia vie, ako mám tie lode vyťažené a spúšťa tie kontajnery alebo umiestňuje ich na tú loď, ktorá povedzme nie je vyťažená,“ dopĺňa pán Peter Fuska, Digmia.

Na Slovensku majú s platformou Kubernetes skúsenosti aj certifikovaní špecialisti z Digmie. Ich úlohou je tak pomáhať firmám s výstavbou kontajnerových prostredí a presunom webových služieb do tohto prostredia. Následne zabezpečia správu kontajnerovej platformy pomocou nástrojov orchestrácie Kubernetes, vrátane monitoringu. Používanie kontajnerizácie s orchestráciou je tak naozaj efektívnym spôsobom na to, aby firmy dokázali zlepšiť svoje internetové služby pre koncových používateľov.