Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vývojári z Ekso Bionics vytvorili ľahší a pružnejší exoskeleton EVO

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred pár rokmi sme zaregistrovali, že automobilka Ford dodáva zamestnancom svojich montážnych závodov pomocný exoskeleton s názvom EksoVest. Výrobca tohto zariadenia teraz predstavil ľahší, vzdušnejší a pružnejší, no stále rovnako schopný model.

Pôvodný exoskeleton EksoVest od spoločnosti Ekso Bionics, ktorý sa nosil na hornej časti tela, bol vyrobený na podporu paží nositeľa pri vykonávaní opakovaných úloh s rukami nad hlavou. Exoskeleton k tomu nevyužíval žiadne motory, ani nič iné elektrické, namiesto toho použili vývojári plynové pružiny. Tie poskytovali používateľsky nastaviteľnú podporu zdvihu na rameno od 2,3 až po 6,8 kilogramu.

Exoskeleton Ekso Bionics EVO.

Spoločnosť Ekso Bionics nedávno oznámila, že novo vyvinutý model EVO Upper Body Exoskeleton prináša rovnakú úroveň podpory nositeľa, no má nový nízkoprofilový viackĺbový dizajn, o ktorom výrobca tvrdí, že je ľahší a flexibilnejší. A teda by mal byť pre nositeľa aj pohodlnejší. Nový exoskeleton EVO je pritom zameraný na „elimináciu pracovných úrazov v krčnej oblasti, v ramenách a chrbte“ a údajne umožňuje väčšiu slobodu pohybu počas vykonávania opakovaných úloh s rukami nad hlavou alebo dokonca aj pri činnostiach, ako je napríklad siahnutie do zadného vrecka s nasadeným exoskeletonom.

Exoskeleton Ekso Bionics EVO.

Zároveň sa však EVO dotýka tela nositeľa na menej miestach ako predchádzajúci model EksoVest. Necháva tak chbát nositeľa viac odhalený, takže môže zostať chladnejší. Nový exoskeleton je stále kompatibilný so štandardnými bezpečnostnými pásmi tretích strán, ktoré sa vyžadujú pri prácach vo výškach.

Spoločnosť Ekso Bionics zatiaľ neuviedla podrobné špecifikácie, vrátane hmotnosti modelu exoskeletonu EVO. Nie sú známe ani informácie o jeho cene a dostupnosti.

Exoskeleton Ekso Bionics EVO.