Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Responzívny 3D displej Sony zobrazí obsah bez potreby 3D okuliarov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská Sony predstavila nový druh 3D monitora Spatial Reality Display, ktorý dokáže sledovať oči používateľa a zobrazuje iný dynamicky generovaný obraz pre každé oko. Tým poskytne pohľad do trojrozmerného sveta pre jedného diváka.

Nový výtvor spoločnosti Sony s označením ELF-SR1 má 15,6 palcový displej a na rozdelenie obrazu do perspektívy ľavého a pravého oka používa takzvaný mikrooptický objektív. Potom pomocou „vysokorýchlostného obrazového snímača“ sleduje polohy očí používateľa v milisekundovej frekvencii. Vďaka tomu je displej schopný vygenerovať mierne odlišný obraz pre každé oko zvlášť.

Tento 3D monitor dynamicky prispôsobuje obraz v reálnom čase pohybu používateľa a umožňuje pohyby o 25 stupňov vľavo a vpravo, 20 stupňov hore a 40 stupňov nadol vo vzdialenostiach 30 až 75 centimetrov od obrazovky. Výsledkom je, že používateľ získa pohľad na 3D obraz, na ktorý sa môže pozerať z rôznych uhlov a získať tak rôzne náhľady na vykreslenú scénu.

3D monitor Sony Spatial Reality Display.

Využiť túto technológiu by mohli napríklad filmoví tvorcovia, herní a grafickí návrhári či inžinieri, ktorí pracujú na tvorbe rôznych produktov. No 3D monitor môže byť vhodným nástrojom aj na prezentáciu finálnych produktov alebo pre účely reklamy. Používatelia tak získajú schopnosť sa pozerať na veci z dynamického a intuitívneho hľadiska.

V tejto fáze je 3D monitor Spatial Reality Display kompatibilný s vlastnou softvérovou vývojovou súpravou (SDK) spoločnosti Sony, ako aj s nástrojmi Unity a Unreal Engine, vďaka čomu je je obsah prístupný alebo importovateľný z rôznych 3D prostredí. Displej sa bude dať predbežne objednať v novembri za cenu 4 999 dolárov.

3D monitor Sony Spatial Reality Display.