Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

CTAX: Taktická viacúčelová sekera pre záchranné operácie

CTAX: Taktická viacúčelová sekera pre záchranné operácie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rámci maximalizácie funkčnosti boli vytvorené viaceré návrhy multifunkčných sekier, ktoré obsahujú ďalšie nástroje, či už sú to otvárače fliaš, skrutkovače na bity alebo odnímateľné ručné nože. Nová viacúčelová sekera CTAX však kladie dôraz na záchranné operácie a kombinuje v sebe ľahkú sekeru s páčidlom na prekonanie zamknutých dverí a niekoľko ďalších vstavaných nástrojov.

Viacúčelovú taktickú sekera CTAX navrhol v súčasnosti slúžiaci americký policajný dôstojník a vojenský veterán Brain Carrington, ktorý pociťoval potrebu mať po ruke prenosnejšiu sekeru, ktorá obsahuje aj niečo navyše. Sekera CTAX je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele a hoci sa môže hodiť aj ako kempingový nástroj, je stvorená s ohľadom na záchranárov a núdzové operácie. Má hmotnosť 2,3 kilogramu a jej čepeľ je optimalizovaná na lepšie preniknutie materiálom.

Viacúčelová taktická sekera pre záchranné operácie CTAX.

Vďaka tomu je táto taktická záchranná sekera vhodná na rozbitie širokej škály materiálov, vrátane hliníka, plastov, dreva, plechov, ako sú kapoty automobilov, a tiež bezpečnostného skla. Na opačnom konci hlavice sekery je kladivo, ktoré poskytne tupú silu, napríklad ak by bolo potrebné rozbiť visiaci zámok alebo kľučku dverí.

Viacúčelová taktická sekera pre záchranné operácie CTAX.

Sekera CTAX meria takmer 46 centimetrov na dĺžku a na spodnej časti rukoväte má integrované páčidlo na páky a krútiaceho momentu so silou 22,6 kilogramu. Páčidlo môže byť vhodné na vypáčenie zamknutých dverí alebo okien či na pozdvihnutie ťažkých predmetov. Do hlavice sekery je pritom ešte integrovaný otvor s dvomi veľkosťami kľúča určeného pre plynové a vodné ventily na obytných domoch, ak si situácia vyžaduje, aby boli rýchlo otvorené alebo zatvorené.

Nová viacúčelová taktická sekera pre záchranné operácie CTAX je k dispozícii s čiernymi, modrými a s červenými úchytkami. Dá sa získať prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter za cenu 149 dolárov. Distribúcia je naplánovaná na február 2021.

Viacúčelová taktická sekera pre záchranné operácie CTAX.