Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najrýchlejšia 3D stavebná tlačiareň stavia 3-podlažnú bytovku v Nemecku

Najrýchlejšia 3D stavebná tlačiareň stavia 3-podlažnú bytovku v Nemecku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológia 3D tlače prináša v súčasnosti vzrušujúce možnosti aj do oblasti architektúry a nové pokroky sa začínajú objavovať čoraz viacej po celom svete. Tentoraz sa v Nemecku stavia trojpodlažný bytový dom, na ktorý bola použitá údajne „najrýchlejšia 3D stavebná tlačiareň na trhu“.

Projekt vedie nemecká firma Peri pre stavebnú spoločnosť Michael Rupp Bauunternehmung. Po dokončení bude mať nový bytový dom rozlohu zhruba 380 metrov štvorcových a bude sa rozprestierať na troch podlažiach vrátane suterénu. Pozostáva z piatich bytov, z ktorých štyri budú prenajímané a jeden bude slúžiť ako výstavný byt.

Výstavba 3-podlažného bytového domu pomocou 3D stavebnej tlačiarne COBOD BOD 2.

Bytový dom bude 3D vytlačený pomocou 3D stavebnej tlačiarne COBOD BOD 2, ktorá je modulárna a pre tento projekt bude mať rozmery 12,5 x 15 x 7,5 metra. Dokáže pritom tlačiť maximálnou rýchlosťou 100 centimetrov za sekundu, čo zodpovedá výtlaku 10 ton betónu za hodinu. Podľa vyjadrenia spoločnosti Peri to z nej robí „momentálne najrýchlejšiu 3D stavebnú tlačiareň dostupnú na trhu“.

Samotný proces výstavby je podobný ako u väčšiny ďalších projektov architektúry vytlačených pomocou 3D stavebných tlačiarní. Spočíva v tom, že tlačiareň vytláča cementovú zmes z dýzy vo jednotlivých vrstvách a postupne tak stavia každú stenu. Tento proces si vyžaduje dvoch ľudských operátorov a ďalších pracovníkov, ktorí vykonávajú stavebné práce aj počas používania 3D tlačiarne.

Výstavba 3-podlažného bytového domu pomocou 3D stavebnej tlačiarne COBOD BOD 2.

V rámci procesu 3D tlače sa zohľadňujú potrubia a prípojky pre vodu, rozvody pre elektrinu a ďalšie doplnkové stavebné práce, ktoré sa tak môžu ľahko integrovať už aj počas samotného procesu 3D tlače stien.

Projekt je v súčasnosti rozbehnutý v plnom prúde a prvé podlažie je už dokončené. Očakáva sa, že celý proces bude trvať šesť týždňov. Niektoré finálne stavebné práce, ktoré si budú vyžadovať zásah ľudských stavebníkov budú dokončené dodatočne.

Výstavba 3-podlažného bytového domu pomocou 3D stavebnej tlačiarne COBOD BOD 2.