Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Poľnohospodársky robot Slopehelper pomáha na strmých viniciach

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vo vývoji sú rôzne autonómne poľnohospodárske roboty a stroje, no teraz konečne prichádza jeden, ktorý je už aj komerčne dostupný. Nesie názov Slopehelper a je navrhnutý najmä na použitie vo viniciach.

Slovinské autonómne robotické vozidlo s elektrickým pohonom Slopehelper jazdí na gumových pásoch a môže byť vybavené rôznym náradím špecifickým pre daný systém, ktoré slúži na kosenie, odstraňovanie buriny, mulčovanie, postrek, prevzdušňovanie, zastrihávanie a orezávanie viniča. Podľa svojho názvu zvládne zdolať svahy až do sklonu 45 stupňov a jazdí maximálnou rýchlosťou 10 km / h.

Poľnohospodári začnú jeho transportom na prípojnom vozidle k vinici. Pomocou rádiového diaľkového ovládača ho potom ručne navedú z prívesu a ďalej na začiatok prvého radu viniča. Následne pomocou zabudovaného rozhrania naprogramujú parametre úlohy a aktivujú robotické vozidlo do autonómneho režimu.

Poľnohospodárske autonómne robotické vozidlo s elektrickým pohonom Slopehelper.

Slopehelper potom pokračuje v predieraní sa vinicou pri plnení svojej úlohy. Automaticky sa posúva hore o jeden rad, na konci sa otočí a potom smeruje dole k ďalšiemu. Na udržanie svojej polohy medzi radmi používa diferenciálny systém GNSS, pričom na určenie polohy kmeňov viniča využíva aj dotykové senzory umiestnené na oboch stranách stroja.

Robotické vozidlo navyše využíva radar FMCW (Frequency Modulated Continuous Wave) na detekciu prekážok a na udržiavanie bezpečnej vzdialenosti od ľudí alebo zvierat. Ak narazí na obzvlášť zložitú prekážku, kontaktuje svojho operátora prostredníctvom sprievodnej aplikácie. Ten potom môže aktivovať optický kamerový systém a na diaľku viesť vozidlo, keď buď odstráni prekážku alebo ju obíde.

Rovnakú aplikáciu je možné použiť na zaznamenanie pokroku robota a na informovanie operátora o dokončení úlohy. Jedno nabitie integrovanej lítiovej batérie by malo vydržať až 14 hodín používania. Výrobca tvrdí, že základný balík, ktorý obsahuje robotické vozidlo Slopehelper a štyri nástroje, pokryje takmer 80 percent ročných potrieb poľnohospodára a stojí menej ako traktor.

Poľnohospodárske autonómne robotické vozidlo s elektrickým pohonom Slopehelper.