Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robustný dron Scout pozorne kontroluje tesnosť nádrží v tankeroch

Robustný dron Scout pozorne kontroluje tesnosť nádrží v tankeroch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nádrže na prepravu tekutín v tankeroch musia byť pravidelne kontrolované, či neobsahujú praskliny. Túto náročnú úlohu zvyčajne vykonávajú ľudia. Tvrdí sa však, že nový dron dokáže túto prácu urobiť rýchlejšie a dôkladnejšie.

Keď pracovníci vykonávajú kontroly nádrží v tankeroch, musia zvyčajne zliezť do každej nádrže a potom podrobne preskúmať všetky jej steny zhora nadol. Môže byť potrebné, aby sa pre tento účel postavilo lešenie, pracovníci používali horolezecké laná alebo gumový čln plávajúci vo vnútri nádrže.

Nórska startup spoločnosť Scout Drone Inspection tvrdí, že vyvinula vynikajúcu alternatívu v podobe špecializovaného dronu s názvom Scout 137. Táto kvadrokoptéra je vybavená 4K kamerou, laserovým modulom LiDAR na mapovanie a vyhýbanie sa prekážkam a šiestimi LED reflektormi, ktoré majú celkovú svietivosť až 10 000 lúmenov.

Video sa v reálnom čase prenáša z dronu na ovládací tablet operátora pomocou kábla, ktorý tiež dronu dodáva napájanie zo siete, takže nie je potrebné sa starať o nabíjanie batérie. Ďalší vývoj technológie by mohol viesť k plne autonómnemu dronu, ktorý by inšpekcie nádrží vykonával samostatne bez zásahu ľudského pracovníka.

Aj keď je dron Scout 137 navrhnutý predovšetkým pre inšpekciu nádrží v tankeroch, je možné ho použiť aj na kontrolu vnútorných priestorov štruktúr, ako sú napríklad sýpky.

Počas letu dron vytvorí 3D digitálnu mapu vnútra nádrže. Ak operátor alebo softvér na analýzu obrazu v cloudovom systéme zistí akékoľvek praskliny alebo iné poruchy. Ich poloha sa dá na tejto mape označiť, takže servisné zložky budú vedieť, kde ich nájdu.

Spoločnosť Scout Drone Inspection pritom tvrdí, že kontroly, ktoré by trvali dni, môžu byť pomocou ich dronu vykonané v priebehu niekoľkých hodín. To znamená, že by sa mohli pravdepodobne vykonávať častejšie, ako je tomu v súčasnosti.

Inšpekčný dron Scout 137 sa teraz dodáva k prvým firemným zákazníkom po tom, čo ho v praxi otestovali ropné a plynárenské spoločnosti ako Equinor, Aker BP, DNV a Altera Infrastructure.

Inšpekčný dron Scout 137 má robustný ochranný rám.