Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Candela P-30 sa stane najrýchlejšou elektrickou osobnou loďou na svete

Candela P-30 sa stane najrýchlejšou elektrickou osobnou loďou na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švédsky staviteľ lodí Candela, predstavil nový hydrofiol elektrický trajekt, o ktorom tvrdí, že bude lámať svetové rekordy. Trajekt s názvom P-30 je navrhnutý tak, aby sa stal najrýchlejšou osobnou loďou s čisto elektrickým pohonom, aká bola kedy vyrobená. Mala by nahradiť naftové trajekty, ktoré v súčasnosti slúžia v meste Štokholm.

Model hydrofoil elektrického trajektu P-30 bude merať na dĺžku 12 metrov a bude mať dostatok priestoru pre 30-tich cestujúcich. Poháňať ho bude dvojica 60 kW elektrických motorov, vďaka ktorým môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 30 uzlov (55,56 km / h) a prevádzkovú rýchlosť 20 až 25 uzlov (37 až 46,3 km / h). Integrovaná 180 kWh lítiová batéria prináša dosah viac ako 60 námorných míľ (111,12 km) na jedno nabitie.

Plne elektrický hydrofiol trajekt Candela P-30.

Podľa spoločnosti Candela robia tieto špecifikácie z P-30 nielen najrýchlejšiu elektrickú osobnú loď na svete, ale aj prvú loď, ktorá ponúkne dlhý dosah. Je to do veľkej miery spôsobené palubným počítačom, ktorý hodnotí stúpanie a nakláňanie sa lode stokrát za sekundu a upravuje hydrofoil krídla tak, aby bola vo vodorovnej polohe a hladko kĺzala po vode.

Plne elektrický hydrofiol trajekt Candela P-30.

To nielenže by malo znížiť spotrebu energie asi o 80 percent, v porovnaní s dnešnými rýchlymi trajektmi, no zároveň stabilizuje loď. To znamená, že P-30tka bude schopná sa plaviť mestskými vodnými cestami vyššou rýchlosťou ako iné osobné lode bez toho, aby došlo k poškodeniu iných plavidiel alebo okolitých štruktúr.

Očakáva sa, že prvé testy plne elektrického hydrofiol trajektu P-30 sa začnú v roku 2022 v Štokholme, spustenie komerčnej prevádzky je naplánované na rok 2023.

Plne elektrický hydrofiol trajekt Candela P-30.