Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Boston Dynamics posiela do práce nového robota Stretch

Boston Dynamics posiela do práce nového robota Stretch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Boston Dynamics predstavila svojho prvého robota vyvinutého špeciálne pre komerčné aplikácie. Robot s názvom Stretch bol navrhnutý pre práce v skladoch a je skonštruovaný pre mobilné nasadenie v existujúcich priestoroch.

Nový robot Stretch je pokračovaním posunu ikonickej robotickej spoločnosti Boston Dynamics do komerčných vôd a jeho vývoj vychádza z predchádzajúceho prototypu s názvom Handle. Ten v skorých ukážkach predviedol, že dokáže vyberať a ukladať škatule, čo naznačilo ambície spoločnosti vytvoriť skladového robota. Od začiatku však bolo jasné, že dizajn dvoch nôh s kolesami nie je vhodný do mnohých už existujúcich priestorov. Vývojári si rýchlo uvedomili, že prototyp nie je vhodný do komerčného prostredia.

Skladový robot Boston Dynamics Stretch.

Nový robot Stretch je druhý komerčne dostupný robot spoločnosti Boston Dynamics. Na rozdiel od štvornohého „robotického psa“ s názvom Spot, ktorý bol dlho rokov vyvíjaný bez explicitnej komerčnej aplikácie, je robot Stretch výslovne navrhnutý tak, aby efektívne zvládal úlohy v skladoch a v distribučných centrách.

Väčšina súčasných technológií automatizácie skladov je pripevnená na jednom mieste a mobilné roboty, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, sú v porovnaní s ľudskými pracovníkmi relatívne pomalé. Nový robot Stretch je dômyselne navrhnutý tak, aby vyplnil túto medzeru na trhu, dokáže sa pohybovať do všetkých smerov a integrovaná technológia počítačového videnia mu umožní prekonávať aj zložité a úzke priestory.

Skladový robot Boston Dynamics Stretch.

Rozmery základne robota Stretch boli navrhnuté tak, aby presne odrážali veľkosť štandardnej palety, čo znamená, že robot sa bude môcť ľahko prispôsobiť rozloženiu väčšiny existujúcich skladových priestorov. Spoločnosť predpokladá, že robot sa v tejto fáze dokáže pohybovať okolo 800 škatúľ za hodinu. V rámci programu Early Adopter sa bude robot Stretch pilotne testovať v skladových priestoroch, aby sa zdokonalil prototyp pre pripravovanú sériovú výrobu.

Cena skladového robota Stretch zatiaľ nebola oznámená a spoločnosť Boston Dynamics očakáva komerčnú dostupnosť niekedy v roku 2022. Pre porovnanie, robot Spot má v súčasnosti cenu okolo 75 000 dolárov.

Skladový robot Boston Dynamics Stretch.