Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový procesor Nvidia Grace zrýchli superpočítače s umelou inteligenciou

Nový procesor Nvidia Grace zrýchli superpočítače s umelou inteligenciou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Nvidia predstavila najnovšiu centrálnu procesorovú jednotku (CPU), ktorá údajne poskytne až 10-násobný výkonový skok oproti súčasným riešeniam. Procesor s názvom Grace je pritom zameraný na výpočty umelej inteligencie a spracovanie prirodzeného jazyka (natural language processing - NLP).

Nový procesor Grace je navrhnutý pre špičkové dátové centrá a superpočítače. Spoločnosť Nvidia tvrdí, že v nadchádzajúcich rokoch budú tieto procesory prevádzkované v superpočítačoch vo Švajčiarskom národnom supervýpočtovom centre (CSCS) a v Národnom laboratóriu Los Alamos v USA.

Procesor Grace, ktorý bol navrhnutý na analýzu obrovského množstva údajov a spracovanie informácií pri veľmi vysokých rýchlostiach, je založený na architektúre Arm. CPU pritom bude pracovať v tandeme s grafickými výpočtovými jednotkami (GPU) Nvidia a na strojoch sa začne objavovať v roku 2023.

Nový procesor Nvidia Grace prináša výrazné zvýšenie výkonu umelej inteligencie oproti súčasným riešeniam.

Procesor bude obzvlášť zručný v manipulácii s modelmi hlbokého učenia, kde je potrebné zvládnuť obrovské množstvo dát a porovnať ich s trénovaním umelej inteligencie, aby sa dali urobiť správne rozhodnutia – či už je to napríklad pre rozpoznávanie hlasu používateľa, keď komunikuje so svojim inteligentným reproduktorom alebo ako pomoc autonómnemu vozidlu, aby sa naučilo, ako vyzerá a funguje semafor.

Podľa spoločnosti Nvidia sa vďaka kombinácii CPU Grace s jej najnovšími GPU môže dosiahnuť až 30-násobne vyššia celková šírka pásma v porovnaní s najlepšími servermi súčasnosti. To je teda oveľa viac dát, ktoré je možné posunúť naraz. Mala by sa pritom zlepšiť aj energetická účinnosť. Procesor Nvidia Grace by si tak mohol v blízkej budúcnosti nájsť miesto vo viacerých dátových centrách a v superpočítačoch po celom svete.