Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenský systém uľahčí prístup ku službám v prevádzkach cez QR kód

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pandémia Covid-19 priniesla aj množstvo inovácií. Zrazu totiž začali veci fungovať inak a bolo potrebné sa tomu prispôsobiť. Zaujímavým riešením, priamo zo slovenskej dielne, je aj inteligentný a automatizovaný prístupový systém, ktorý dokážu využiť rôzne prevádzky, napríklad vrátane fitnes centier.

Aj pri tých najväčších obmedzeniach sa tak dajú nastaviť režimy, v ktorých sa do priestorov dostane len určený počet ľudí, ktorí si daný čas vopred objednali. Systém od TSS Group však popri automatickej 24 hodinovej mobilnej recepcii prináša aj mnohé ďalšie funkcie, ktoré dokážu využiť napríklad i ubytovacie zariadenia, prípadne štadióny.

Automatizovaný prístupový systém eQR GEN, ktorí slovenskí vývojári z TSS Group už dlhodobo vyvíjajú, získal nové formy použitia práve počas pandémie Covid-19. Dokáže totiž nahradiť ľudí na recepciách a zároveň predĺži aj otváracie hodiny, v podstate na celý deň, bez obmedzenia. Aj preto by mohol pomôcť naštartovať posilňovne, wellness centrá, či soláriá. Stačí ak je systém prepojený napríklad aj s webovým rozhraním prevádzky. Práve tam sa jej návštevník zaregistruje a získa jedinečný QR kód, s ktorým potom v danej prevádzke funguje.

„Príde povedzme do nejakej šatne, kde priloží tam ten QR kód na mobilnom telefóne. Naskenuje ho, systém mu vypíše, ktorá skrinka je voľná napríklad. Následne môže ísť sa teda prezliecť a začína cvičiť. Počas cvičenia, ak má napríklad chuť na nejaké občerstvenie, povedzme na nejakú vodu, prípadne nejaký ľahký snack, tak rovnako môže prísť v zásade k automatu k nejakému jednoduchému, kde opäť naskenuje QR kód, zvolí si typ produktu, ktorý požaduje,“ vysvetľuje Ivan Žiak, špecialista na zabezpečenie objektov, TSS Group.

Samotný QR kód môže teda slúžiť rovnako dobre ako rôzne známe prístupové zariadenia, prípadne členské čipové karty. Jeho získanie na diaľku je pritom oveľa jednoduchšie. Zároveň ale slúži aj ako akási elektronická peňaženka. V takomto bezhotovostnom systéme dostane používateľ jediný účet až pri odchode z prevádzky.

„Nie som viazaný na fyzickú hotovosť alebo na prítomnosť platobnej karty, ale som viazaný na to, že vyslovene jedným prvkom dokážem zaplatiť v úvodzovkách za službu alebo produkt, ktorý aktuálne chcem.“

Systém vychádza z klient-server architektúry, vďaka čomu môže používateľ pristupovať ku svojmu kontu buď prostredníctvom webového rozhrania alebo aj pomocou mobilnej aplikácie, ktorá bola vytvorená pre danú prevádzku.

„Ja ako používateľ vidím v podstate prehľadný kalendár. To znamená, vidím v kalendári zapísané aj iné cvičenia, ktoré sa povedzme vykonávajú v príbuzných alebo v rovnakých priestoroch toho fitness centra. A na základe toho si viem zvoliť aj nejakú optimálnu dobu.“

Viaceré výhody má vďaka celému systému nielen používateľ, ale aj majiteľ prevádzky. Ten má k dispozícii administrátorský prístup, ktorý mu poskytne možnosť spravovať a nastavovať rôzne veci, aj s ohľadom na prípadné protipandemické opatrenia.

„Som schopný tvoriť nové udalosti. Som schopný vlastne manažovať jednotlivých návštevníkov, robiť sortimentné zľavové skupiny pre povedzme rôzne vekové kategórie, pridávať rôzne typy produktov a tak ďalej. Pri každom založenom v podstate kruhovom cvičení alebo akomkoľvek cvičení som schopný vlastne zadať limit účastníkov. To znamená, aby som splnil nejakú konkrétnu kapacitu, prípadné pozývať špeciálnych účastníkov. To znamená, je to ako keby VIP tréning.“

Nechýba ani možnosť sledovania rôznych podrobných štatistík, ktoré by mohli pomôcť s optimalizáciou chodu prevádzky.

„Koľko, koho sme, čo v podstate predali. Rovnako, ktorí tréneri sú povedzme najžiadanejší, ktoré typy skupinových alebo individuálnych cvičení sú najviac populárne, ktoré povedzme doby na cvičenie sú najviac populárne. Na konci mesiaca alebo nejakého teda obdobia sme schopní vyexportovať krásny export, v podstate aké boli príjmy, aké boli výdavky.“

Výhodou je aj to, že systém môže do istej miery fungovať autonómne. Vhod to môže prísť najmä ubytovacím zariadeniam ako sú penzióny, či hotely, kde by mohol slúžiť ako plne funkčná 24-hodinová automatizovaná recepcia.

„Urobím ten check-in ako keby elektronický, následne mi systém povie číslo izby. Opäť sa nejakým QR kódom môžem pri vstupe do izby preukázať. A vyslovene to funguje opäť ako nejaké autonómne riešenie, ktoré povedzme nie je viazané na ten ľudský faktor. Napríklad niekedy v noci, ak prídem neskoro.“

No využitie slovenského systému je oveľa širšie. Vývojári z Dubnice tak dokážu postaviť riešenie automatizovaného prístupu, aj pomocou QR kódov, i pre komplexné projekty akými sú napríklad športové štadióny.

„Je to nejaká permanentka. V druhom kroku to môže slúžiť ako prístupová karta, keď chcem zaparkovať niekde pred futbalovým zápasom. Následne mi to počas polčasu môže slúžiť ako vlastne elektronická peňaženka niekde v bufete,“ uzatvára Ivan Žiak, špecialista na zabezpečenie objektov, TSS Group.

Automatizovaný prístupový systém eQR GEN z dielne TSS Group by teda mohol pomáhať mnohým prevádzkam, ktoré v dnešnej ťažkej dobe hľadajú spôsob ako optimalizovať svoj chod. Vďaka moderným technológiám môže teda uľahčiť prístup k rôznym službám, ale zároveň ich aj zatraktívni pre ďalších potenciálnych klientov.