Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

K-Max Titan je prvý komerčný nákladný vrtuľník bez pilota

K-Max Titan je prvý komerčný nákladný vrtuľník bez pilota
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už zhruba desaťročie lieta rotorový vrtuľník K-Max od spoločnosti Kaman Aerosystems na bezpilotných nákladných misiách pre americkú armádu v Afganistane. Teraz sa K-Max Titan stáva prvým nákladným bezpilotným vrtuľníkom na svete určeným pre komerčný trh, ktorý minulý týždeň absolvoval svoj prvý let.

K-Max je ťažký nákladný vrtuľník, ktorý v roku 1994 začal ako stroj, ktorý na konci kábla a nákladného háku dokázal prepraviť až 2 722 kilogramov nákladu. Jeho dizajn spočíva v efektívnom zdvíhaní - namiesto chvostového rotora rozkýva dva veľké horné rotory, pričom každý pôsobí proti krútiacemu momentu toho druhého a je načasovaný tak, aby sa navzájom minuli. Malá kabína s jedným sedadlom je navrhnutá tak, aby čo najviac vecí automatizovala, takže pilot môže mať neustále ruky a nohy na ovládacích prvkoch. Požiadavky na posádku sú pritom minimálne, stačí jeden pilot a jeden mechanik.

No s novým systémom Titan už nebude potrebný ani jeden. Autonómna prevádzka by tak mohla udržať pilotov mimo nebezpečenstva v rizikových prostrediach, ako sú hasičské misie, preprava v ťažko dostupných miestach a lietanie v zlom počasí. Najmodernejšie technológie udržia tento vrtuľník vo vzduchu dlhšie, môže lietať po opakujúcich sa trasách po dlhú dobu a samozrejme sa to odrazí aj na ušetrení nákladov na personál.

Bezpilotný nákladný vrrtuľník K-Max dokáže prepraviť až 2 722 kilogramov nákladu.

Vďaka viac ako tisíckam bezpilotných misií nalietaných na vojenských misiách je autonómny systém od spoločnosti Kaman Aerosystems určite dobre preverený. Americká námorná pechota sa snaží posúvať schopnosti svojich dvoch strojov K-Max ďalej a pridávať možnosť plne autonómnej práce implementovaním sady založenej na senzoroch od spoločnosti Near Earth Autonomy. Testovanie na tejto platforme sa má začať v najbližších niekoľkých mesiacoch.

Systém Titan bude k dispozícii ako dodatočné vybavenie pre existujúce nákladné vrtuľníky K-Max alebo ako voliteľná výbava pre nové. Takéto stroje by mohli byť nakoniec nahradené autonómnymi elektrickými modelmi s veľkou nosnosťou, no ešte dlho potrvá, kým sa vrtuľníky s nulovými emisiami vyrovnajú doletom K-Maxu, ktorý dokáže preletieť vzdialenosť až 1 850 kilometrov.

K-Max Titan sa stáva prvým bezpilotným vrtuľníkom na svete určeným pre komerčné použitie.