Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómny robot Weeder odstraňuje burinu pomocou laserov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Či už pre poľnohospodárov alebo pre záhradkárov je burina nepríjemným problémom. Zbaviť sa jej býva náročné a časovo zdĺhavé. Startup spoločnosť Carbon Robotics však na polia nasadila autonómny stroj, ktorý si s týmito otravnými rastlinami poradí pomocou kombinácie počítačového videnia a vysoko výkonných laserov, ktoré prehľadávajú hriadku a likvidujú tisíce burín za hodinu.

Pokrok v robotike otvoril niektoré zaujímavé možnosti v oblasti likvidácie burín. Mnoho z tohto procesu sa dá automatizovať, takže poľnohospodárske plodiny zostanú zdravé a samotným poľnohospodárom zostane viac peňazí a času. Najnovším prírastkom do tejto oblasti je riešenie v podobe robota štvorkolesového Autonomous Weeder z dielne spoločnosti Carbon Robotics.

Autonómny poľnohospodársky robot pre likvidovanie buriny Autonomous Weeder od spoločnosti Carbon Robotics.

Tento autonómny robot, ktorý má hmotnosť 4 300 kilogramov, sa naviguje pomocou GPS a technológia počítačového videnia kontroluje plodiny a hľadá burinu. Robotický stroj sa spolieha na palubný počítač a kamery s vysokým rozlíšením na identifikáciu nežiaducich rastlín a potom aj na osem súčasne pracujúcich 150-wattových laserov. Tie svoju tepelnú energiu zameriavajú na meristémy burín, čím ich usmrtia. Stroj pritom dokáže zlikvidovať viac ako 100 000 burín za hodinu.

Autonómny poľnohospodársky robot pre likvidovanie buriny Autonomous Weeder od spoločnosti Carbon Robotics.

Plne autonómny stroj pracuje na naftu a môže fungovať nepretržite počas dňa, pričom dokáže vyčistiť plochu 6 až 8 ha za deň. Výrobca tvrdí, že lasery ponechajú okolitú pôdu nenarušenú, aby si zachovala svoju mikrobiológiu. Poľnohospodársky robot Autonomous Weeder je označovaný ako ekonomické riešenie na zlepšenie výnosov plodín, najmä pre ekologických pestovateľov a tých, ktorí používajú postupy regeneratívneho poľnohospodárstva na zabezpečenie dlhodobého zdravia svojej pôdy.

Spoločnosť Carbon Robotics vyvíja a testuje svoje roboty na ničenie buriny už od roku 2018. Už teraz vypredal svoje modely pre rok 2021, no predbežné objednávky novej série pre rok 2022 sú už otvorené.

Autonómny poľnohospodársky robot pre likvidovanie buriny Autonomous Weeder od spoločnosti Carbon Robotics.