Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné rozpoznávanie obrazu M2C zefektívni chod prevádzok

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na mnohých miestach sa o bezpečnosť, z rôznych uhľov pohľadu, starajú kamery. Pomáhajú chrániť ľudí a majetok. Skupina M2C si však povedala, že je škoda ich nevyužiť aj na ďalšie služby pre ich majiteľov. Vo svojich riešeniach pre inteligentné budovy tak dokáže práve z bezpečnostných kamier získavať veľmi zaujímavé dáta pomocou technológie rozpoznávania obrazu. Dokáže tak zefektívniť prevádzku obchodov, či recepcií, ale aj správu budov, a zároveň sleduje bezpečnosť v mestách a obciach.

Vďaka šikovným vývojárom dostávajú bezpečnostné kamery ďalší rozmer. Neslúžia už len na monitorovanie obrazu ľudskými očami, ale údaje z nich kontrolujú už aj oči digitálne. Takúto technológiu rozpoznávania obrazu zapracovala do svojho analytického softvérového nástroja aj medzinárodná skupina M2C.

„Princíp analytického softvéru v kamerách spočíva vo využití neurónových sietí, ktoré sú takou podmnožinou umelej inteligencie. Obraz z kamier putuje do analytického softvéru, kde následne nejakým algoritmom je schopný dorátavať a reportovať rôzne druhy incidentov alebo procesov, ktoré v podstate ten analytický softvér má strážiť alebo respektíve sledovať,“ vysvetľuje Filip Ryšavý, technický riaditeľ, M2C.

Algoritmy umelej inteligencie sú schopné naraz sledovať obraz z viacerých kamier, a napríklad tak kontinuálne trasovať pohyb osôb. No zvládnu kontrolovať aj viacero objektov súčasne. Analytický softvér nie je cloudový a funguje teda na zabezpečenom lokálnom serveri v danom objekte. Pre algoritmy to má svoj význam.

„V podstate to vždy vyplýva z toho konkrétneho prípadu, kedy sa umelá inteligencia učí na tom konkrétnom, napríklad na tej konkrétnej budove, a tie algoritmy by boli niekde inde v podstate nepotrebné.“

Systém od M2C sa dokáže veľmi dobre uplatniť aj v nákupných centrách. Vďaka nemu dokážu majitelia obchodov lepšie spoznať správanie a pohyb nakupujúcich.

„Sme schopní napríklad sledovať dajme tomu napríklad pohyb v protismere na eskalátoroch alebo pohyb vozidla napríklad v protismere. Pomocou napríklad heat máp, ktoré používame, tak sme schopní vlastne povedať, kadiaľ sa tí ľudia vlastne pohybujú najčastejšie. A na základe týchto dát sme potom schopní zacieliť napríklad nejakú marketingovú kampaň.“

Svoje využitie si systém nájde aj v priemyselnom odvetví, vo fabrikách či logistických centrách. Môže totiž sledovať, či sa pracuje podľa nastaveného procesu, alebo či nie je narušený chránený perimeter. V stavebníctve zasa dohliadne na dodržiavanie bezpečnosti pri práci, napríklad tým, že skontroluje nosenie ochranných pomôcok pracovníkov. Algoritmy sú však schopné detegovať aj objekty, ako je opustená batožina na letiskách, čo môže predstavovať vážne bezpečnostné riziko.

„Nastavíme nejaký časový interval a pokiaľ tam tá batožina zostane, tak systém nahlási alert a operátor už potom môže následne s týmito dátami pracovať,“ dodáva Filip Ryšavý, technický riaditeľ, M2C.

Systém môže firmám ušetriť nemalé finančné prostriedky, keďže pokuty bývajú výrazne vyššie ako investícia do neho. V rámci takzvaného facility manažmentu, umožní zasa optimalizáciu prevádzky budovy. Nedochádza tak k zbytočnému vykurovaniu alebo chladeniu priestorov, kde nikto nie je. Rovnako sa dá vyhodnocovať aj spotreba vody, prípadné poruchy či dokonca nebezpečenstvo.

„V čase, keď je uzavretý objekt a v objekte sa nenachádzajú osoby, tak vie vyhodnotiť: Áno, uniká väčšie množstvo vody. Vie spôsobiť poplach a vie privolať nejakú pohotovostnú službu. Prípadne vyhodnocuje možný vznik požiaru systémom termokamery a podobné záležitosti,“ hovorí Peter Kozáček, riaditeľ pre Slovensko, M2C.

Technológia pomáha aj strážnej službe a môže poslúžiť ako také druhé oči. Využiť sa dá aj pre zautomatizovanie vjazdov na parkoviská a pomocou elektronickej recepcie aj pre kontrolovanie vstupov do objektov. Analytický softvér by pritom mohol byť použitý i v rámci riešení inteligentných miest a obcí. Dokonca by tak mohol pomáhať chrániť ľudské životy.

„Ak je agresívny pohyb - zdvihnutie ruky, kopnutie a podobne, ten softvér to dokáže vyhodnotiť a dokáže dávať alarm, že niečo hrozí. Takisto zgrupovanie viacerých osôb, pohyb osôb po priestore a podobné záležitosti,“ dopĺňa Peter Kozáček, riaditeľ pre Slovensko, M2C.

Medzinárodná skupina M2C dokázala svoju technológiu rozpoznávania obrazu využiť aj v zaujímavom softvérovom nástroji s názvom Billex. Ten sa doslova pozerá na prsty pokladníkom v predajniach a kontroluje správnosť účtovania tovaru tak, aby nedošlo k porušeniu interných predpisov.

„Systém je schopný spárovať bloček, ktorý pochádza priamo z dátového skladu klienta. Softvér ho prijme a na základe dát z bločka sa pripojí na predajňu, na nahrávacie zariadenie, kde si stiahne relevantný záznam s časovou pečiatkou, rovnakou ako má bloček. Porovnáva vlastne realitu, ktorá je namarkovaná na bločku verzus to, čo naozaj tá pokladníčka markuje,“ uzatvára Filip Ryšavý, technický riaditeľ, M2C.

Umelú inteligenciu, v rámci rozpoznávania obrazu, čaká teda nepochybne ešte veľká budúcnosť. Vývojári z M2C pritom už teraz pracujú na algoritmoch, ktoré by okrem rozpoznávania tvárí, či konkrétnych pohybov ľudí, boli schopné zisťovať aj ľudské emócie.