Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

FedEx vidí budúcnosť autonómneho doručovania so spoločnosťou Nuro

FedEx vidí budúcnosť autonómneho doručovania so spoločnosťou Nuro
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Za posledných pár rokov podnikala startup spoločnosť Nuro niektoré dôležité kroky smerom k budúcnosti autonómneho doručovania prostredníctvom partnerstiev s niektorými známymi firmami. Teraz však ulovila zatiaľ svoju najväčšiu rybu a uzavrela dohodu s logistickým gigantom FedEx, ktorý sa zaviazal využívať autonómne doručovacie vozidlá Nuro dlhodobo a „vo veľkom meradle“.

Od začiatku prvých testov technológie v americkej Arizone, v spolupráci so sieťou supermarketov Kroger v roku 2018, pokračovala spoločnosť Nuro v podobných testoch so spoločnosťami Domino, Walmart a CVS. Za významný míľnik v tomto odvetví sa dá považovať aj udelenie vôbec prvej výnimky pre autonómne vozidlá od amerického ministerstva dopravy pre model R2, ktorý sa začal testovať v uliciach Houstonu minulý rok.

Aj samotná spoločnosť FedEx už skúšala v minulosti autonómne doručovanie. V roku 2019 predstavila model SameDay Bot, prototyp batériovo-elektrického doručovacieho modulu, ktorý sa valí po chodníkoch a cestách a doručuje zásielky na poslednom úseku ešte v ten istý deň.

Autonómny doručovací modul Nuro R2.

Spoločnosť FedEx teraz poverí vozidlá spoločnosti Nuro podobnou zodpovednosťou a pridá ich do svojej existujúcej flotily 200 000 vozidiel, kde budú použité na uskutočňovanie dodávok na poslednom úseku. FedEx čoskoro začlení do testov v Houstone autonómne doručovacie vozidlá Nuro a bude ich nasadenie ďalej rozširovať, s cieľom zamerania sa na konkrétne prípady použitia a trhy.

Okrem toho sú podrobnosti o tom, aké vozidlá sa budú používať a kedy môžu zákazníci FedEx-u očakávať zásielku, ktorú im privezie autonómne doručovacie vozidlo Nuro, pomerne nejasné. Spoločnosť Nuro očakáva, že jej technológia zefektívni operácie spoločnosti FedEx a otvorí nové spôsoby doručovania.

Spoločnosť FedEx bude spolupracovať s Nuro na autonómnom doručovaní zásielok.