Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron Parrot ANAFI Ai sa prepne na 4G, keď nestačí Wi-Fi signál

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre niektoré aplikácie nie je dosah bezdrôtovej komunikácie bežných dronov dostatočný. Nová profesionálna kvadrokoptéra ANAFI Ai z dielne spoločnosti Parrot však dokáže využívať 4G mobilné dáta, keď príliš zoslabne a preruší sa bezdrôtová komunikácia cez Wi-Fi.

V predvolenom režime komunikuje dron Parrot ANAFI Ai so svojím operátorom prostredníctvom Wi-Fi pripojenia, rovnako ako väčšina ostatných kompaktných dronov. Vďaka tomu sú veci jednoduché a šetria sa tak poplatky za mobilné dáta. Každých 100 milisekúnd však mikroprocesor v drone hodnotí kvalitu a kapacitu bezdrôtového pripojenia. Ak sa zistí, že chýba, dron sa automaticky prepne na svoj integrovaný 4G modul. Tento modul údajne podporuje 28 frekvenčných pásiem, ktoré pokrývajú až 98 percent frekvencií používaných na celom svete.

Vďaka tomu je údajne možné pracovať s dronom „do akejkoľvek vzdialenosti“ a to aj vtedy, keď nie je v priamej viditeľnosti. Pripojenie 4G je navyše šifrované, aby tak prekazili všetky pokusy o prebratie ovládania potenciálnymi narušiteľmi.

Profesionálny dron Parrot ANAFI Ai.

Samotný dron ANAFI Ai nakrúca video v maximálnom rozlíšení 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu, zatiaľ čo streamuje obraz operátorovi v rozlíšení 1080p pri rýchlosti 30 snímok za sekundu. Dron je schopný snímať aj statické fotografie v rozlíšení 48 megapixelov. To všetko pomocou HDR kamery s polpalcovým CMOS obrazovým snímačom, ktorá je umiestnená na stabilizačnom závese. Kamera je tiež optimalizovaná pre fotogrametriu, pri ktorej spájaním jednotlivých statických obrázkov vytvárajú 3D modely budov a krajiny.

Dron môže autonómne lietať buď po vopred naprogramovaných trasových bodoch prostredníctvom informácii z GPS / Glonass / Galileo systémov, alebo sleduje objekt či nasleduje pohybujúce sa vozidlo s operátorom. Využíva tiež sadu stereoskopických kamier namontovaných na závese na automatickú detekciu a vyhýbanie sa prekážkam.

Profesionálny dron Parrot ANAFI Ai.

Na jedno nabitie 3,35 mAh / 72 voltovej lítium-polymérovej batérie vydrží dron vo vzduchu maximálnu dobu letu až 32 minút, pričom dosahuje maximálnu rýchlosť 55 km / h. Dron váži 898 gramov, je odolný voči vode v štandarde IPX3 a jeho ramená sa dajú počas prepravy sklopiť.

Spoločnosť Parrot uvádza, že jej nový profesionálny dron ANAFI Ai bude k dispozícii niekedy v druhej polovici tohto roka. Ceny by mali byť oznámené v čase vydania.