Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Amazon patentuje dodávky, ktoré navigujú flotilu doručovacích strojov

Amazon patentuje dodávky, ktoré navigujú flotilu doručovacích strojov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Obrovská doručovacia spoločnosť Amazon má pochopiteľne záujem o čo najvyššie uľahčenie práce. Poslednou myšlienkou, ktorá môže, ale nemusí, uzrieť svetlo sveta, je nový patent na systém, v ktorom by dodávky prepravovali zásielky takmer na miesto určenia, potom poslali a navigovali pozemné drony, ktoré by vykonali posledný úsek doručenia.

Amazon a ďalšie spoločnosti ako UPS už experimentujú s dronmi, ktoré lietajú alebo jazdia a doručujú všetko od balíkov cez pizzu až po lieky. Bežný dodávkový automobil sa však zatiaľ nemusí obávať o svoje živobytie. Ukazuje sa totiž, že drony sú samé o sebe dosť neefektívne.

V novom patente teda spoločnosť Amazon popisuje, ako by svoje dodávkové vozidlá spárovala s pozemnými dronmi, aby bolo doručovanie oboma spôsobmi čo najefektívnejšie. Najskôr by sa teda „primárne vozidlo“ (napr. dodávka, nákladné auto, auto atď.) naložilo s položkami, ktoré sa majú doručiť, a obsahovalo by aj sekundárne vozidlá, čo by mohli byť buď lietajúce drony, malé pozemné vozidlá alebo oboje. Myšlienka je taká, že dodávka by prišla na miesto určenia, zaparkovala na ulici a potom poslala menšie vozidlo, aby vyložilo balík pred prahom domu alebo kamkoľvek je potrebné.

No celá myšlienka sa vyznačuje aj ďalšou zaujímavosťou. Namiesto toho, aby bol každý dron zaťažený vlastnými senzormi a hardvérom na hľadanie optimálnej cesty, navigácia môže prebiehať externe z hlavného vozidla. Kamery, radar, sonar, LiDAR alebo iné senzory pre sledovanie polohy môžu analyzovať najlepšiu trasu, po ktorej sa pozemný dron má vydať, a potom k nemu bezdrôtovo prenášať pokyny prostredníctvom sietí Wi-Fi, Bluetooth a podobne.

Sekundárne vozidlo by mohlo byť vybavené nejakým druhom označenia, napríklad QR kódom alebo logom, ktoré môže kamera dodávky sledovať, keď sa dron pohybuje. Ak je to potrebné, môže potom prepočítať nové trasy alebo rýchlosti, aby dron mohol obísť prekážky. Po vykonaní doručenia môže dodávka dať dronu pokyny, ako sa dostane naspäť.

Rovnako ako u väčšiny patentov, aj v tomto všeobecnom scenári existuje veľa variácií. Hlavným vozidlom môže byť dodávka, nákladné auto, auto atď., a to buď autonómne alebo riadené ľuďmi. Sekundárny dron sa mohol pohybovať po kolesách alebo mať nohy, a môže, ale nemusí, mať svoje vlastné senzory. Celá flotila týchto robotov mohla obsluhovať celú štvrť pod dohľadom jedinej dodávky. No samozrejme ako v prípade väčšiny patentov, ani tu neexistuje záruka, že sa tento systém skutočne niekedy dostane do reálneho sveta.