Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Intrinsic má za cieľ zjednodušiť používanie priemyselných robotov

Intrinsic má za cieľ zjednodušiť používanie priemyselných robotov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už viac ako päť rokov sa v závode X Moonshot spoločnosti Alphabet vyvíja a testuje riadiaci softvér na výrobu inteligentných a ľahších ovládacích prvkov pre priemyselných robotov. Teraz sa projekt rozčlenil na novú spoločnosť s názvom Intrinsic.

Alphabet má za tie roky v robotike pôsobivé miesto, spoločnosť Google získala firmu Boston Dynamics v roku 2013, kým ju odovzdala spoločnosti SoftBank, ktorá ju následne predala firme Hyundai. Zdá sa však, že novo vzniknutá spoločnosť Intrinsic drží ruky preč od drahého budovania vlastného hardvéru a sústreďuje sa na vývoj softvéru a nástrojov umelej inteligencie. Tie využívajú údaje zo senzorov priemyselných robotov, aby im umožnili „cítiť, poučiť sa a rýchlo sa prispôsobiť reálnemu svetu“.

Tím spoločnosti Intrinsic strávil posledných päť a pol roka vývojom a testovaním softvérových nástrojov, vďaka ktorým sú priemyselné roboty „ľahšie použiteľné, menej nákladné a flexibilnejšie“.

Podľa vyjadrenia novej generálnej riaditeľky spoločnosti Wendy Tan-Whiteovej ide o to, aby sa využilo know-how zo spoločnosti Alphabet na vývoj softvéru tak, aby sa pracovné sily priemyselných robotov dali ľahšie používať, boli flexibilnejšie a lacnejšie.

Za posledných asi päť rokov sa preto tím vývojárov zaoberal hľadaním spôsobov, ako dať robotom, ktoré montujú automobily alebo spotrebné technologické výrobky na moderných výrobných linkách, schopnosť „vnímať, učiť sa a automaticky robiť úpravy počas dokončovania úloh, takže fungujú v širšom rozsahu nastavení a aplikácií“.

Štyria roboti zhromažďujú montujú drevené konštrukcie pre projekt udržateľnej architektúry pomocou softvéru na plánovanie pohybu od spoločnosti Intrinsic.

Vývojári zo spoločnosti Intrinsic spolupracovali s externými partnermi vo výrobe, ako aj so širšou komunitou Alphabet, na testovaní softvérových výtvorov tímu, ktoré sú určené na školenie priemyselných robotov pomocou nástrojov, ako sú hĺbkové učenie, plánovanie pohybu, riadenie sily, automatizované vnímanie, zlepšovanie učenia a simulácie.

Táto technika napríklad pomohla tímu naučiť robotické rameno pripojiť tri typy napájacích konektorov do správnych portov na doske len za dve hodiny, zatiaľ čo skúseným programátorom mohlo generovanie kódu potrebného na výučbu trvať stovky hodín, aby mohol robot vykonať túto úlohu. Pri ďalšom vývoji spolupracoval tím robotov na zostavení kusu nábytku. A pri ďalšom pokuse použili štyria roboti softvér Intrinsic na poskladanie drevených konštrukcií pre architektonický projekt.

Spoločnosť Intrinsic vzišla z projektu továrne X Moonshot spoločnosti Alphabet.

Spoločnosť Intrinsic tvrdí, že jej softvér má potenciál radikálne znížiť čas, náklady a zložitosť potrebnú na použitie priemyselných robotov. Mohol by tak mať aj dlhodobý potenciál pomôcť pri riešení oveľa širšej škály problémov a zvyšovania rozmanitosti tovaru, ktorý sa dá vyrobiť dostupne a udržateľne.

Po zavedení novej spoločnosti hľadá tím partnerov v automobilovom, elektronickom a zdravotníckom priemysle, ktorí by posunuli projekt na vyššiu úroveň. Hľadá tiež aj talentovaných odborníkov v oblasti softvérového inžinierstva, robotiky a umelej inteligencie.