Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia M2NS bude autonómne neutralizovať morské míny

Technológia M2NS bude autonómne neutralizovať morské míny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je samozrejmé, že neutralizácia podvodných mín je veľmi nebezpečná úloha. Aj preto vývojári z americkej spoločnosti RE2 Robotics navrhli robotický systém, ktorý bude túto prácu vykonávať autonómne pomocou robotických ramien.

Na základe zmluvy vo výške 9,5 milióna dolárov, ktorú nedávno udelil americký Úrad pre námorný výskum (Office of Naval Research – v skratke ONR), bude spoločnosť RE2 Robotics pôsobiť ako systémový integrátor autonómneho robotického systému na neutralizáciu námorných mín - M2NS (Maritime Mine Neutralization System).

Stručne povedané, tento systém bude pozostávať zo sady robotických ramien RE2 Sapien Sea Class namontovaných na diaľkovo ovládanom vozidle Defender ROV, ktorá vyrába spoločnosť VideoRay. Systém M2NS bude tiež zahŕňať softvér od spoločnosti RE2 Robotics pre počítačové videnie na lokalizáciu podvodných mín a autonómny softvér Intellect na umiestnenie „neutralizačných zariadení“ na míny.

Rad senzorov navyše zvýši situačné povedomie systému a jeho autonómiu. Pomôže mu tak lepšie porozumieť tomu, čo sa deje okolo neho, aby mohol podľa toho reagovať.

Systém M2NS zahŕňa dve robotické ramená Sapien Sea Class od spoločnosti RE2 Robotics namontovaných na VideoRay Defender ROV.

Neutrálne vznášajúce sa robotické ramená RE2 Sapien Sea Class, pôvodne vyvinuté pre ONR, majú šesť stupňov voľnosti pre dosiahnutie „ľudskej zručnosti“ a môžu pracovať v hĺbkach až do 300 metrov alebo hlbších, ak sú prispôsobené. Sú pritom schopné pod vodou zdvihnúť až 5,2 kilogramu.

Podľa spoločnosti RE2 Robotics by systém M2NS mal umožniť námorníctvu nájsť a autonómne neutralizovať ciele v hlbokých morských vodách, zatiaľ čo skúsení potápači dohliadnu na proces neutralizácie z bezpečnej vzdialenosti. Vývojári dúfajú, že ako náhle bude systém M2NS v prevádzke, bude ho možné dodatočne využívať aj na úlohy, ako je kontrola a údržba ropných plošín na mori a iných morských štruktúr.

Každé rameno je schopné vykonávať sedem rôznych funkcií.