Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stolný multiplikátor Mayku vytvára výrobné formy pod tlakom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

3D tlačiarne môžu umožniť jednotlivcom alebo malým firmám vyrábať prototypy, ale tieto stroje zvyčajne nie sú vhodné na hromadnú výrobu. Práve to im však umožní nový multiplikátor Mayku, ktorý je označovaný ako prvý stolný stroj pre vyrábanie presných foriem pod tlakom.

Používatelia začnú tým, že do multiplikátora vložia list tepelne tvarovateľného materiálu, potom položia predmet, ktorý sa má skopírovať, na formovaciu platformu umiestnenú pod materiálom. Po aktivácii stroj tento materiál zahreje tak, aby zmäkol, a súčasne ho vystaví tlaku štyroch atmosfér. To spôsobí, že materiál sa pritlačí na predmet, aby presne zodpovedal jeho tvaru a veľkosti. Topografia povrchu predmetu sa pritom zachytáva s presnosťou až do 3 mikrónov.

Stolný multiplikátor Mayku.

Keď sa vylisovaný materiál následne vyberie z multiplikátora a nechá sa vychladnúť, môže sa použiť ako forma na výrobu kópií pôvodného predmetu. Túto formu je možné naplniť tekutými látkami, ako je betón, živica alebo dokonca aj čokoláda. Formovaný materiál môže byť tiež už hotovým výrobkom, ako je napríklad kryt na výrobku, balenie alebo podnos na mieru.

Celý proces údajne trvá asi štyri minúty a vyžaduje si len zapojenie stroja do štandardnej elektrickej zásuvky. Multiplikátor využíva vlastné 1 200 W ohrievače, kompresor a vzduchové komory vyrobené z nehrdzavejúcej ocele.

Stolný multiplikátor Mayku.

Spoločnosť Mayku plánuje poskytnúť listy na vytváranie foriem z materiálu, ako je PETG (polyetyléntereftalátglykol), HIPS (polystyrén s malým zmršťovaním odolný voči vysokým nárazom), LDPE (polyetylén s nízkou hustotou) a EVA (etylén-vinylacetát). Je možné použiť aj listy tretích strán, pokiaľ majú hrúbku 0,25 až 8 milimetrov. Formovacia platforma stroja pojme predmety s výškou až 160 milimetrov a šírkou 400 milimetrov.

Stolný multiplikátor Mayku sa bude dať od predbežne objednať prostredníctvom webovej stránky spoločnosti od októbra a bude sa predávať za uvádzaciu cenu 1 999 dolárov.

Stolný multiplikátor Mayku.