Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fólia inšpirovaná kožou žraloka znižuje spotrebu leteckého paliva

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dopravné lietadlá s nulovými emisiami sú ešte ďaleko, ale spoločnosti Lufthansa a BASF vyvinuli spôsob, ako veci zlepšiť už teraz. AeroShark je priľnavá rebrovaná fólia inšpirovaná žraločou kožou, ktorá okamžite znižuje spotrebu paliva a tým aj škodlivé emisie pri aplikovaní na akékoľvek lietadlo.

Milióny rokov evolúcie posunuli najobávanejších predátorov oceánu od dokonale hladkej pokožky. Namiesto toho majú žraloky veľmi mierne rebrovanú kožu, čo znižuje odpor dostatočne na to, aby sa to pre žraloky stalo výhodou. No a to, čo funguje v hydrodynamike, sa často dobre premieta do aerodynamiky, takže tím za projektom AeroShark sa rozhodol napodobniť štruktúru žraločej kože na exteriéri veľkých lietadiel.

Výsledná fólia sa pritom radikálne nelíši - milióny hranolovitých „rebier“ na povrchu fólie AeroShark nie sú vysoké viac ako 50 mikrometrov (1 / 20 milimetra). No na rozdiel v spotrebe paliva to stačí. Medzinárodná letecká spoločnosť Swiss vypočítala, že ak sa 950 štvorcových metrov tejto fólie aplikuje na lietadlo Boeing 777, v špecifických vzoroch a zosúladených s prúdením vzduchu okolo trupu a povrchov okolo motora, redukovaný odpor okamžite zníži spotrebu paliva o 1,1 percenta.

Fólia AeroShark sa ľahko aplikuje a je extrémne odolná voči poveternostným vplyvom a UV žiareniu, s ktorými sa bude musieť vysporiadať.

Spoločnosť Swiss teda nalepila fóliu AeroShark na všetkých 12 svojich lietadiel Boeing 777. Údajne potom ušetrí neuveriteľných 4 800 ton leteckého paliva ročne, čím sa znížia emisie CO2 o približne 15 200 ton. Spoločnosť Lufthansa už skôr oznámila, že fóliu zavedie aj na celú svoju flotilu nákladných lietadiel – ďalších 10 Boeingov 777, čo predstavuje úsporu 3 700 ton leteckého paliva a 11 700 ton emisií CO2, ktorým sa každý rok zabráni. Tím AeroShark hovorí, že je pravdepodobné, že bude o niečo efektívnejšia na nákladných lietadlách, ktoré nemajú rady okien.

Tím hovorí, že fólia sa ľahko aplikuje a je mimoriadne odolná voči UV žiareniu, vode, oleju a veľkým teplotným a tlakovým posunom, ku ktorým dochádza na vonkajšej strane lietadiel pri letoch na dlhé vzdialenosti. Už bola testovaná s viac ako 1 500 letovými hodinami na Boeingu 747-400, modifikácii, ktorá bola certifikovaná EASA. Použitie fólie na povrchy krídel by mohlo tiež pomôcť pri vytváraní dodatočného zdvihu.

Medzinárodná letecká spoločnosť Swiss pokryje všetkých 12 svojich Boeingov 777 fóliou inšpirovanou žraločou kožou, ktorá dokáže znížiť odpor vzduchu a spotrebu paliva o viac ako 1 percento.

Spoločnosti Lufthansa Technic a BASF pracujú na ďalšom vývoji technológie a jej zavádzaní aj pre iné typy lietadiel. Tím tvrdí, že táto fólia inšpirovaná žraločou kožou by sa mohla nakoniec vylepšiť tak, aby sa znížila spotreba paliva a emisie až o 3 percentá. Je zrejmé, že tento druh technológie na zníženie odporu bude mať význam aj mimo súčasnej éry letov poháňaných leteckým petrolejom.