Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mini elektrické nákladné vozidlo s vymeniteľnými zadnými modulmi

Mini elektrické nákladné vozidlo s vymeniteľnými zadnými modulmi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ ide o prepravu nákladu v mestách, kompaktné elektrické nákladné vozidlá na batérie sa stávajú čoraz obľúbenejšou voľbou. Jedno z najnovších, Able NXT od spoločnosti Tropos Motors, je vybavené univerzálnym modulárnym systémom pre prepravu rôzneho nákladu.

Vozidlo Able NXT sa skladá z komponentov, ktoré vyrába nemecká spoločnosť Sevic Systems a montujú sa v USA. Samotná spoločnosť Tropos Motors má sídlo v Kalifornii. Vozidlo je k dispozícii s viacerými kapacitami batérií a s rôznymi možnosťami nabíjania. Ak je vozidlo vybavené lítiovou batériou s maximálnou kapacitou 33 kWh, má údajne dojazd až 299 kilometrov na jedno nabitie. Úplné nabitie batérie trvá od dvoch do 14 hodín.

Kompaktné modulárne elektrické nákladné vozidlo Able NTX.

Model NXT poháňa motor s výkonom 20 koní, ktorý poskytuje krútiaci moment 130 Nm. Vozidlo dosahuje maximálnu rýchlosť 80 km / h a na spevnených cestách je schopné prepraviť úžitkové zaťaženie až do 676 kilogramov a môže ťahať až 275 kilogramov. Náklad sa prepravuje prostredníctvom systému Easy-Swap z dielne spoločnosti Tropos Motors, v ktorom sa podľa potreby inštalujú a odoberajú rôzne moduly zo zadnej časti.

Kompaktné modulárne elektrické nákladné vozidlo Able NTX.

Medzi tieto moduly patrí (okrem iných) napríklad Pickup, ktorý sa podobá otvorenej časti pick-upu, Trades, ktorý obsahuje prvky ako nosič dreva a viazacie popruhy, a Cargo, ktorý ponúka uzavretý nákladný priestor s tesniacimi zadnými a bočnými dverami. Tvrdí sa, že jeden modul sa dá vymeniť za druhý v priebehu len 60 sekúnd s použitím vysokozdvižného vozíka a jednoduchého ručného náradia.

Kompaktné modulárne elektrické nákladné vozidlo Able NTX.

Medzi ďalšie funkcie vozidla patrí digitálny farebný displej na prístrojovej doske, kamera so zadným pohľadom, infotainment systém s GPS a pripojením na smartfón a systémy vykurovania a klimatizácie.

Cena by sa mala pohybovať od 30 000 dolárov, pričom dodávky by sa mali začať v štvrtom štvrťroku tohto roka. Vozidlo sa dá rezervovať na webových stránkach výrobcu.