Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Koncept Renault OptoModale pre dodávky 3 v 1 na poslednom úseku

Koncept Renault OptoModale pre dodávky 3 v 1 na poslednom úseku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohí z nás poznajú doručovanie balíkov nákladnými autami, niektorým sa teplé jedlá doručujú na nákladných bicykloch a niekomu možno dokonca doručí tovar lietajúci dron. Automobilka Renault teraz spojila všetky tieto tri možnosti v novom koncepte E-Tech Master OptiModale.

Trojica plne elektrických prostriedkov na doručovanie zásielok začína s 3,5-tunovou konfiguráciou e-dodávky L3H1 Master E-Tech Platform Cab s dlhým rázvorom od spoločnosti Renault Trucks. Kombinácia elektromotora R75 a 33-kWh batérie pritom zaistí dojazd približne 128 kilometrov na jedno nabitie, hoci nedávno bola predstavená 53-kWh batéria na zvýšenie tohto dojazdu.

Koncept doručovania balíkov na poslednom úseku OptiModale pozostáva z elektrického nákladného vozidla L3H1 Master E-Tech, elektrického nákladného bicykla Bullitt a kvadrokoptéry UAVtek.

Platforma vzadu bola vybavená zákazkovou karosériou Low Loader Luton s dĺžkou 4 100 mm od spoločnosti Horton Commercials, ktorá má sklopné police na ukladanie balíkov. Časť jej úložnej kapacity však bola vyčlenená na zákutie pre nákladný elektrický bicykel Bullitt od dánskej spoločnosti Larry vs. Harry, ktorý možno spustiť na chodník pomocou zdvíhacieho zariadenia.

Nákladný elektrický bicykel Bullitt má hliníkový rám v červenej farbe s bielym nákladným boxom, ktorý dokáže po okolí prevážať až 100 kg menších balíkov. Je vybavený pohonom Shimano STEPS, ktorý by mal podľa spoločnosti Renault vystačiť až na 50 kilometrov šliapania na jedno nabitie odnímateľnej batérie. Tá sa úplne nabije za štyri hodiny, ale za približne hodinu sa dá nabiť na 50 % kapacity.

Súčasťou nákladného priestoru 3,5-tonového elektrického nákladného vozidla je úložný priestor pre elektrický nákladný bicykel Bullitt s dodávaným zdvihákom na bicykel.

Posledným členom trojice konceptu OptiModale pre mestské doručovanie na poslednom úseku je kvadrokoptéra Magpie od britského výrobcu dronov UAVtek. Tá údajne unesie až 2 kilogramy nákladu a má dolet na jedno nabitie až 38 minút. Dron pritom spočíva na výsuvnej plošine nad úložným priestorom nákladného e-bicykla Bullitt. Renault si predstavuje, že sa tento dron bude používať na prepravu malých zásielok cez otvorenú krajinu alebo na krátke vzdialenosti cez vodné úseky k vzdialeným zákazníkom.

Momentálne to vyzerá tak, že tento nápad na elektrické doručovanie balíkov tri v jednom je len koncept, hoci spoločnosť Renault Trucks má zjavne vo vrecku funkčný prototyp. Zatiaľ nie je známe, či a kedy sa riešenie OptiModale dostane do reálneho sveta.

Nákladný dron UAVtek bude prepravovať malé balíky do odľahlých oblastí.