Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obrovský tanker na LNG sa autonómne preplavil cez Tichý oceán

Obrovský tanker na LNG sa autonómne preplavil cez Tichý oceán
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť HD Hyundai oznámila, že Prism Courage, 122 000 tonový obrovský tanker na skvapalnený zemný plyn (LNG), ktorý prevádzkuje jej dcérska spoločnosť Avikus, sa stal prvou veľkou loďou, ktorá pod autonómnym riadením preplávala oceán na vzdialenosť viac ako 10 000 kilometrov.

Loď, ktorá je schopná plávať sama, nie je novinkou. Aj to najmenšie plavidlo môže byť vybavené automatickým pilotom a nie je zriedkavé stretnúť sa s príbehmi nákladných lodí, ktoré vplávali do prístavu bez živej duše na palube po tom, čo ich posádky predčasne opustili. V skutočnosti aj plachetnica bez jediného kúska elektroniky na palube dokáže udržať stabilný kurz, ak sú plachty správne nastavené a kormidlo zaistené.

To je však niečo úplne iné ako autonómna loď. Automatický lodivod jednoducho umožňuje plavidlu udržiavať kurz a možno ho možno naprogramovať tak, aby reagoval na také veci, ako sú navigačné body GPS a prúdy, no autonómna loď musí byť schopná pracovať s mnohými rôznymi druhmi údajov zo senzorov a nielen rozhodovať o tom, ako na ne reagovať, ale aj robiť to v súlade s pravidlami lodnej premávky a námorným právom.

To nás privádza k lodi Prism Courage plávajúcej pod panamskou vlajkou. Tá vyplávala z Freeportu v Texase 1. mája 2022, potom prešla Panamským prieplavom a preplávala Tichý oceán, aby po 33 dňoch plavby dorazila do LNG terminálu Boryeong v kórejskej provincii Južný Čungčchong.

LNG tanker Prism Courage.

Počas druhej polovice cesty bol tanker pod kontrolou autonómneho navigačného systému HiNAS 2.0, ktorý ho nielen riadil, ale vyhľadával optimálne trasy a najlepšie rýchlosti na základe umelej inteligencie Integrated Smartship Solution (ISS) spoločnosti Hyundai Global Service. To zabezpečovalo navigáciu, ako aj kompenzáciu počasia a výšky vĺn a legálne vyhýbanie sa prechádzajúcim lodiam riadením v reálnom čase.

Systém HiNAS 2.0 zabezpečil zvýšenie palivovej účinnosti o 7 percent a zníženie emisií skleníkových plynov o 5 percent. Okrem toho dokázal lokalizovať a vyhnúť sa iným lodiam viac ako 100-krát. Počas plavby bola loď Prism Courage monitorovaná Americkým úradom pre námornú dopravu a Kórejským námorným registrom, aby sa potvrdila jej výkonnosť a stabilita.

Cieľom je pripraviť autonómny navigačný systém HiNAS 2.0 na uvedenie na trh do budúceho roka po oficiálnej certifikácii.

„Autonómna navigačná technológia bola pri tomto teste preplávania oceánov veľmi nápomocná najmä pri udržiavaní navigačných trás, autonómnej zmene smeru a vyhýbaní sa blízkym lodiam, čo zvyšovalo pohodlie práce posádky lode,“ povedal Young-hoon Koh, kapitán lode Prism Courage.

Kapitán a posádka lode Prism Courage monitorujú autonómny navigačný systém.