Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Batéria Enovix pre elektromobily dosiahne 98 % nabitie za 10 minút

Batéria Enovix pre elektromobily dosiahne 98 % nabitie za 10 minút
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čas nabíjania je veľmi dôležitým faktorom pri zavádzaní elektrických vozidiel a v tejto oblasti sme svedkami zaujímavých pokrokov, ktorých cieľom je dostať používateľov späť na cesty s minimálnym oneskorením. Americká startup spoločnosť Enovix dúfa, že sa jej to podarí vďaka batérii novej generácie, ktorá sa podľa jej slov dá takmer úplne nabiť za menej ako 10 minút.

Skrátenie času pripojenia elektromobilov k sieti o cenné minúty je spoločným cieľom vedcov zaoberajúcich sa batériami a sme svedkami prelomových objavov zo strany výskumných skupín aj súkromných spoločností pracujúcich v tejto oblasti. Patria sem štúdie s podrobnými informáciami o hliníkovo-iónových batériách a experimentálnych elektródach, ktoré by mohli skrátiť čas dobíjania na minúty, alebo startupy ako StoreDot. Technologická spoločnosť ABB má pritom podľa svojich slov najrýchlejšiu nabíjačku elektromobilov na svete, ktorá dokáže plne nabiť vozidlo za 15 minút alebo menej.

Spoločnosť Enovix sa snaží tieto údaje znížiť svojou vlastnou architektúrou batérií, ktorá obsahuje katódu a anódu vyrobenú z kremíka a vytvorenú do „3D architektúry článkov“. Kremík bol pritom uprednostňovaný ako alternatíva ku grafitu používanému v dnešných anódach vďaka jeho výrazne lepšiemu potenciálu uskladňovania energie. Spoločnosť Enovix sa nepúšťa do číselných údajov o tomto aspekte výkonu, len uvádza, že jej konštrukcia batérie zvyšuje hustotu energie a dokáže vydržať viac ako 1 000 nabíjacích cyklov, pričom si zachováva 93 % svojej kapacity.

Enovix vyvíja svoju technológiu prostredníctvom grantového programu amerického ministerstva energetiky a dúfa, že ponúkne riešenie nielen pre elektromobily, ale aj pre širšie aplikácie skladovania energie. Nedávno oznámila, že preukázala, že jej batéria sa dá nabiť z nuly na 80 percent už za 5,2 minúty a na viac ako 98 percent dosiahne za menej ako 10 minút.

„Schopnosť rýchleho nabíjania môže urýchliť masové prijatie elektrických vozidiel a nám sa podarilo preukázať úroveň výkonu, ktorá spĺňa a prevyšuje mnohé plány výrobcov,“ povedal Harrold Rust, spoluzakladateľ, generálny riaditeľ a prezident spoločnosti Enovix. „Výrobcovia elektromobilov sa usilujú o batérie, ktoré podporujú dlhší dojazd, zatiaľ čo verejný a súkromný sektor pracuje na zvýšení prístupu vodičov elektromobilov k rýchlonabíjačkám. Sme hrdí na to, že môžeme podporiť tieto ciele, aby sme pomohli elektrifikovať automobilový priemysel a demonštrovať, že naše batérie sú vzrušujúcou možnosťou na napájanie elektrických vozidiel s dlhým dojazdom a rýchlonabíjaním.“