Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nákladné karbónové bicykle Maniac & Sane sa dodávajú s motorom alebo bez neho

Nákladné karbónové bicykle Maniac & Sane sa dodávajú s motorom alebo bez neho
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sú nákladné bicykle určite užitočné, nebývajú to zvyčajne elegantné alebo ľahké veci. Obe tieto slová by sa však dali použiť na bicykel Maniac & Sane, ktoré sú vyrobené z uhlíkových vlákien. Jeden model je pritom klasický a druhý sa dodáva s motorom pre elektrický pohon.

Oba modely, ktoré navrhli nemeckí vývojári zo spoločnosti Maniac & Sane, majú rám vyrobený z celokarbónových vlákien a hydraulické kotúčové brzdy Shimano XT. Majú tiež unikátny systém riadenia „drive-by-wire“, v ktorom vnútorne vedené 3 mm oceľové lanká vedú od základne riadiacej trubky až k prednému kolesu.

Nákladný bicykel z uhlíkových vlákien Maniac.

Model Maniac, ktorý nemá elektromotor, obsahuje remeňový pohon Gates Carbon, 14-rýchlostnú prevodovku Rohloff Speedhub v zadnom náboji, pevnú vidlicu z uhlíkových vlákien a nákladné lôžko s rozmermi 620 x 400 milimetrov, ktoré pojme maximálne 80 kilogramov nákladu. Bicykel zvládne kombinované zaťaženie jazdca a nákladu až 200 kilogramov a jeho váha údajne nepresahuje 12,8 kilogramu.

Nákladný bicykel z uhlíkových vlákien Maniac.

Model Sane zvyšuje silu jazdca pri šliapaní pomocou elektromotora Neodrives Z20 umiestneného v zadnom náboji kolesa. Motor poskytuje krútiaci moment 40 Nm a maximálnu rýchlosť s elektrickou asistenciou šliapania do pedálov 25 km / h. Dojazd na jedno nabitie batérie by mal byť približne 50 až 80 kilometrov, v závislosti od faktorov, ako je úžitkové zaťaženie, terén a zvolená úroveň elektrickej asistencie. Prevody zabezpečuje 11-rýchlostná kazeta XT a zadná prehadzovačka.

Nákladný elektrický bicykel z uhlíkových vlákien Sane.

Model Sane má navyše odpruženú vidlicu a väčší nákladný priestor, ktorý má rozmery 820 x 475 milimetrov a úžitkovú nosnosť 100 kilogramov. Kombinovaná hmotnosť jazdca a nákladu sa stále pohybuje na úrovni 200 kilogramov, hoci vlastná hmotnosť e-bicykla Sane sa zvýšila na 22,8 kilogramu.

Cena modelu nákladného bicykla z uhlíkových vlákien Maniac je 9 995 EUR, zatiaľ čo model nákladného elektrického bicykla z uhlíkových vlákien Sane je 11 995 EUR.

Nákladný elektrický bicykel z uhlíkových vlákien Sane.