Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný autopilot umožní autonómnym lietadlám lietať v rušnom vzdušnom priestore

Inteligentný autopilot umožní autonómnym lietadlám lietať v rušnom vzdušnom priestore
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo piloti bežne používajú autopilota pri lete vo veľkých výškach, pri vstupe do preplnených nižších vzdušných priestorov zvyčajne prechádzajú na manuálne riadenie. Čo však v prípade, že lietadlo nemá pilota? Odpoveďou môže byť nový systém autopilota s umelou inteligenciou navrhnutého pre rušné vzdušné priestory.

Systém, ktorý v súčasnosti vyvíjajú výskumníci z univerzity Carnegie Mellon University, bol vycvičený na údajoch zozbieraných na pensylvánskom letisku Allegheny County Airport a Pittsburgh-Butler Regional Airport.

Okrem využitia existujúcich prístrojov autonómneho lietadla, ako aj informácií poskytnutými miestnymi letovými dispečermi, systém obsahuje šesť kamier a technológiu počítačového videnia. To podľa vedcov umožňuje systému vizuálne rozpoznať blízke lietadlo podobne ako to robí ľudský pilot.

Systém je následne schopný sledovať tieto lietadlá a predvídať ich trajektórie letu, pričom v prípade potreby podnikne kroky na zabránenie kolízií. Údajne dokonca dokáže porozumieť bežnej hovorenej rádiovej komunikácii od iných pilotov alebo z letísk a reagovať vlastným syntetickým rečovým systémom.

Pri teste autopilot s umelou inteligenciou riadil virtuálne lietadlo (vľavo) spolu s ľudským pilotom (vpravo) v rovnakom simulovanom vzdušnom priestore.

Hoci táto technológia ešte nebola testovaná na skutočnom lietadle, bola vyskúšaná na dvoch prepojených leteckých simulátoroch. V tejto zostave pilotoval jedno virtuálne lietadlo človek, zatiaľ čo systém umelej inteligencie pilotoval druhé lietadlo v tom istom vzdušnom priestore. Zistilo sa, že umelá inteligencia sa dokázala úspešne vyhnúť kolíziám s lietadlom pilotovaným človekom, aj keď pilot mal málo skúseností s riadením lietadla.

Vedci dúfajú, že po ďalšom vývoji by sa systém mohol použiť na autonómne lietadlá, ako sú letecké taxíky alebo doručovacie drony.