Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvé komerčné elektrické lietadlo dokončilo let z bodu A do bodu B

Prvé komerčné elektrické lietadlo dokončilo let z bodu A do bodu B
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Letecká spoločnosť, ktorá patrí k popredným firmám v oblasti elektrifikovanej leteckej dopravy, urobila významný krok vpred a uskutočnila prvý skúšobný let svojho modernizovaného hydroplánu. Lietadlo De Havilland Beaver spoločnosti Harbour Air absolvovalo krátky let z kanadskej pevniny na ostrov Vancouver s použitím plne elektrického pohonu, čím preukázalo životaschopnosť svojho ekologickejšieho prístupu k letom na krátke vzdialenosti.

Spoločnosť Harbour Air je najväčšou hydroplánovou leteckou spoločnosťou v Severnej Amerike a tvrdí, že ročne prepraví približne pol milióna cestujúcich v rámci 30 000 komerčných letov. V roku 2019 sa zaviazala stať sa prvou plne elektrickou leteckou spoločnosťou na svete, čo je odvážna vízia, ktorá zahŕňa modernizáciu jej flotily existujúcich šesťmiestnych hydroplánov elektrickými pohonnými systémami.

Tieto systémy prichádzajú prostredníctvom partnerstva so spoločnosťou MagniX, ktorá dosahuje významné pokroky so svojimi vysokovýkonnými elektromotormi a spolupracuje s ďalšími ambicióznymi spoločnosťami v oblasti letectva.

V decembri 2019 vzlietlo upravené lietadlo De Havilland Beaver, ktoré absolvovalo prvý úspešný let plne elektrického komerčného lietadla, krátky prelet nad riekou Fraser v termináli spoločnosti Harbour Air v Richmonde v Britskej Kolumbii. Spoločnosť odvtedy pokračuje v tomto testovacom programe s cieľom certifikovať a schváliť lietadlo Federálnym leteckým úradom USA (FAA) a Transport Canada.

Spoločnosť Harbour Air 17. augusta dokončila prvý let svojho plne elektrického lietadla z bodu A do bodu B.

Minulý týždeň (17. Augusta) absolvoval elektrický hydroplán spoločnosti Harbour Air svoj prvý skúšobný let z bodu A do bodu B, ktorý by mohol pripomínať budúcu komerčnú službu. Elektrické lietadlo vzlietlo o 8:12 hod. lokálneho času z terminálu na rieke Fraser a o 24 minút neskôr pristálo v zátoke Patricia Bay na ostrove Vancouver. Absolvovalo pritom 72 kilometrov letu výlučne na elektrický pohonu, pričom lietadlu údajne zostalo ešte dostatok energie.

"Som nadšený z toho, že tento historický let elektrickým hydroplánom prebehol presne podľa plánu,“ povedal Kory Paul, viceprezident spoločnosti Harbour Air pre letovú prevádzku a jeden z testovacích pilotov spoločnosti. „Náš tím, ako aj tím spoločnosti MagniX a Transport Canada vždy pozorne sledujú výkon lietadla a dnešný let ešte viac potvrdil bezpečnosť a spoľahlivosť toho, čo sme vytvorili“.

Elektrické lietadlo spoločnosti Harbour Air v akcii.