Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový systém analyzuje koľajnice na presné určenie polohy vlakov

Nový systém analyzuje koľajnice na presné určenie polohy vlakov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 9. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V snahe o maximalizovanie počtu vlakov, ktoré môžu súčasne premávať na jednej železničnej trati, je nevyhnutné vždy poznať presnú polohu každého vlaku. V tomto smere by mohol pomôcť nový systém, ktorý analyzuje magnetické vlastnosti koľajníc.

Systém, ktorý vytvorili vedci z nemeckého Technologického inštitútu v Karlsruhe v spolupráci so spoločnosťou ITK Engineering, obsahuje takzvaný magnetický železničný palubný senzor (Magnetic Railway Onboard Sensor - MAROS). Tento senzor je namontovaný na podvozku lokomotívy. Odtiaľ potom nepretržite monitoruje elektromagnetické pole vytvárané feromagnetickými materiálmi obsiahnutými v koľajniciach a v materiáloch používaných na opravu týchto koľajníc.

Rozdiely vo vlastnostiach tohto poľa sú pre každý úsek trate odlišné. Preto ak sa železničná trať na začiatku naskenuje, aby sa zaznamenal elektromagnetický „odtlačok“ každého úseku, je následne možné zistiť, kde sa vlak nachádza, na základe odtlačku úseku, ktorým práve prechádza.

Systém MAROS sa testuje na úseku trate v laboratóriu.

Hoci samozrejme existujú alternatívy, výskumníci tvrdia, že sú obmedzené spôsobom, akým technológia MAROS nie je. Kamery napríklad nemusia rozpoznať vlaky v tme, snežení alebo v hmle. Na druhej strane GPS systémom bránia tunely a hlboké horské údolia, navyše nedokážu rozlíšiť viacero úsekov trate, ktoré sa nachádzajú vedľa seba. Existujú aj elektronické majáky, ktoré sa umiestňujú medzi koľajnice, ktoré sú síce spoľahlivé, ale môžu byť aj drahé.

„Pre železničnú prevádzku je potrebná presná lokalizácia, ktorú možno dosiahnuť pomocou systému MAROS,“ povedal Dr. Martin Lauer z Technologického inštitútu v Karlsruhe. „Lokalizácia je presnejšia ako kedykoľvek predtým, lacnejšia ako iné technológie a dá sa použiť na všetkých oceľových koľajniciach na celom svete. Rozsiahle používanie systému MAROS by zvýšilo využitie železničných sietí o 35 percent“.

Systém MAROS už bol úspešne otestovaný na viacerých železničných tratiach v okolí Viedne. Očakáva sa, že systém bude komerčne dostupný začiatkom roka 2025.