Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unit One poskytne prepravným kontajnerom špičkovú technológiu

Unit One poskytne prepravným kontajnerom špičkovú technológiu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je ľahké považovať prepravné kontajnery za jednoduché kovové škatule, ktoré sa nedajú výrazne vylepšiť. Kontajner Unit One je však údajne ľahší, pevnejší a energeticky úspornejší ako ostatné, navyše využíva viacero senzorov na monitorovanie svojho nákladu.

David Baur prvýkrát prišiel s nápadom na Unit One, keď bol študentom inžinierstva na švajčiarskej École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL). Spolu s Naikom Londonom potom založili spin-off spoločnosť Aeler, ktorá túto technológiu komercializovala.

Zatiaľ čo bežné prepravné kontajnery majú kovové steny, ktoré sú kvôli pevnosti zvlnené, 6-metrový prepravný kontajner Unit One má ploché, hladké, izolované steny vyrobené z vysokopevnostného a zároveň ľahkého kompozitu zo sklených vlákien a živice. Keďže je Unit One taký ľahký, dokáže údajne prepraviť o 11 % viac suchého nákladu ako bežný kontajner (bez prekročenia limitov celkovej hmotnosti) a o 17 % viac kvapalín ako tradičný kontajner vybavený vakom Flexitank. A na rozdiel od niektorých prepravných kontajnerov to dokáže bez vypuklostí.

Izolácia zároveň pomáha udržať vnútro kontajnera Unit One pred prehriatím, keď je cez deň na slnku, a pred prílišným ochladením, keď teplota v noci klesne. Vďaka tomu nemusia chladiace a vykurovacie systémy kontajnera pracovať tak často a navyše je menšia pravdepodobnosť, že sa v ňom vytvorí kondenzát, ktorý by poškodil náklad.

Prepravný kontajner Unit One spĺňa priemyselné normy veľkosti, takže sa môže prepravovať spolu s tradičnými kontajnermi s využitím existujúcich zariadení.

Prostredníctvom online portálu môžu klienti kedykoľvek skontrolovať stav svojho nákladu. Umožňujú to snímače pripojené na internet vo vnútri kontajnera, ktoré nepretržite monitorujú parametre, ako sú teplota, tlak vzduchu, vlhkosť, nárazy, plyny VOC (prchavé organické zlúčeniny), svetelnosť, otvorenie dverí a súradnice GPS. Všetky tieto údaje sa aktualizujú raz za päť až desať minút.

Podľa spoločnosti Aeler, keďže na prepravu daného množstva nákladu je potrebný menší počet kontajnerov, široké používanie kontajnerov Unit One by mohlo znížiť emisie uhlíka v námornej doprave približne o 20 %. Vďaka ich nižšej hmotnosti a aerodynamickejším stenám by mohli znížiť aj spotrebu paliva prepravných nákladných vozidiel o 4 %.

Rôzni klienti už používajú viac ako 60 prepravných kontajnerov Unit One. Sú k dispozícii ako služba, v rámci ktorej si ich používatelia vyzdvihnú v jednom sklade spoločnosti Aeler a po dokončení prepravy ich vrátia do iného skladu.