Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Čína dodáva najväčšiu kontajnerovú loď na svete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínska štátna lodiarska spoločnosť dodala svoju gigantickú kontajnerovú loď MSC Tessa spoločnosti Mediterranean Shipping Company. S plochou paluby približne štyroch futbalových ihrísk je schopná naraz naložiť až 24 116 TEU kontajnerov (TEU je označenie pre 20-stopový lodný kontajner), ktorých môže byť na seba do výšky naukladaných až 26 kusov.

S dĺžkou 400 metrov a a šírkou 61,5 metrov dokáže kontajnerová loď MSC Tessa naložiť viac ako 240 000 ton nákladu. Je to pritom prvá loď, ktorá túto hranicu prekonala, a zároveň prvá, ktorá je schopná prepraviť viac ako 24 000 kontajnerov.

Limit veľkosti nie je na konci, napokon, najväčšia loď v histórii, supertanker Seawise Giant, bola dlhá 458,45 metra a široká 68,6 metra, a to bola postavená koncom 70. rokov. Mimochodom, loď Seawise Giant bola v roku 1988 potopená irackým letectvom, potom pozoruhodne zachránená a opravená, aby mohla byť do roku 1991 opäť uvedené do prevádzky, po čom zostala v tej či onej funkcii až do konca roku 2009.

Kontajnerové lode však nie sú ako supertankery, ktoré môžu svoj náklad dopraviť veľkou hadicou. Prístavné zariadenia majú tendenciu stanoviť horné limity veľkosti strojov, ako je MSC Tessa, a súčasné limity pravdepodobne zostanú približne tak veľké, ako tieto veci môžu byť, kým množstvo prístavov na celom svete nevybuduje pozemnú infraštruktúru, ktorá by zvládla niečo väčšie.

Kontajnerová loď MSC Tessa je schopná prepraviť viac ako 24 000 štandardných TEU kontajnerov uložených až do výšky 26 kusov.

Takže s rastúcou celkovou tonážou a kapacitou kontajnerov je to zväčša otázka optimalizácie konštrukcie lodí, aby sa na ich palubu zmestilo čoraz viac. Preto je obzvlášť pôsobivé, že za 12 rokov, odkedy kontajnerová loď Maersk Triple-E kraľovala s kapacitou 18 000 kontajnerov, sa výrobcom lodí podarilo zvýšiť kapacitu o necelých až 34 %.

Kontajnerový loď MSC Tessa sa zameriava na efektívnosť, ako si to možno predstaviť vzhľadom na uvedené čísla. Jej hlavnou inováciou v tomto smere je systém „vzduchového mazania“ na báze bublín, ktorý znižuje odpor, a ktorý podľa Čínskej štátnej lodiarskej spoločnosti znižuje spotrebu energie, a teda aj emisie až o 4 %. Stále je to však dieselová loď a bez toho, aby sa v tejto fáze preukázala akákoľvek reálna náhrada, je nepravdepodobné, že by sme sa v blízkej dobe dočkali niečoho, čo by sa týmto gigantom priblížilo vo svete nulových emisií.

Spoločnosť Mediterranean Shipping Company očakáva do augusta ďalšie tri takéto lode a Čínska štátna lodiarska spoločnosť tvrdí, že druhá zo štyroch lodí už ukončila námorné skúšky. Podľa Offshore Energy stáli tieto štyri lode MSC spolu približne 600 miliónov USD.

MSC Tessa je v súčasnosti najväčšia kontajnerová loď na svete.