Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Amogy plánuje prvú loď na svete poháňanú čpavkom už v tomto roku

Amogy plánuje prvú loď na svete poháňanú čpavkom už v tomto roku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americká spoločnosť Amogy, ktorá už uviedla na trh prvý traktor na svete poháňaný čpavkom a prvý ťahač poháňaný čpavkom, získala vlečný čln z roku 1957 a tento rok plánuje z neho vytvoriť prvú loď na svete poháňanú čpavkom.

Remorkér už má osadený systém elektrického pohonu. Pôvodne bol vybavený dieselovými generátormi a elektromotormi. Spoločnosť Amogy namiesto toho dodatočne vybaví 1 MW generátor čpavku, ktorý je trikrát väčší ako ten v ťahači.

Technológia zostáva v tomto bode rovnaká. Zdá sa, že Amogy má budúce plány na využitie amoniaku ako spaľovacieho paliva v námornom sektore, ale pre tento projekt bude využívať reaktor na krakovanie, ktorý bude štiepiť amoniak na vodík a dusík. Potom bude vodík prechádzať cez palivový článok na výrobu elektriny a napájať elektromotory.

Zelený amoniak, vyrábaný pomocou zeleného vodíka, je sľubným čistým palivom pre sektory, ktorých dekarbonizácia je inak náročná alebo dokonca nemožná. Sú to oblasti ako lodná doprava, kde je potrebné obrovské množstvo energie, batérie sú príliš ťažké a objemné a plynné alebo kryogénne nádrže s kvapalným vodíkom sú príliš ťažké na manipuláciu. Amoniak je pomerne hustý na prepravu čistej energie, a hoci nesie len polovicu energie ekvivalentného množstva nafty, je to nádejný spôsob ako robiť veci bez emisií CO2.

Amogy prestavuje tento remorkér z roku 1957 na prevádzku na čpavok ako test na prepravu s nulovými emisiami.

Spoločnosť Amogy chce v tejto oblasti získať svetové prvenstvo. Austrálska spoločnosť Fortescue Future Industries kúpila 75-metrovú nádrž na prepravu tekutín už v roku 2021 a v tom čase uviedla, že ju uvedie do prevádzky pre čpavok niekedy minulý rok. To sa však ešte len má uskutočniť, no nórska spoločnosť Eidesvik a konštruktéri z Fraunhoferovho inštitútu tiež pracujú na ďalšej čpavkovej lodi s názvom Viking Energy, ktorá sa má na vodu spustiť tento rok.

Sú to dôležité projekty. Amoniak je jednou z najbežnejších priemyselných a poľnohospodárskych chemikálií na svete, ale ešte sa neosvedčil ako praktické veľkoobjemové palivo na použitie v doprave. Zostáva otázne, či je bezpečné alebo environmentálne zodpovedné používať ho na pohon veľkých lodí vzhľadom na to, že je vysoko žieravý a pri rozsiahlom úniku môže spôsobiť značné nebezpečenstvo. Tieto priekopnícke konverzie sa snažia otestovať a dokázať, že ide o funkčný celistvý palivový ekosystém.