Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LEVC uvádza modulárnu, škálovateľnú platformu pre elektromobily

LEVC uvádza modulárnu, škálovateľnú platformu pre elektromobily
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť London Electric Vehicle Company (LEVC) už niekoľko rokov vyrába a predáva elektrifikované verzie ikonického čierneho taxíka hlavného mesta Veľkej Británie, a to nielen v Londýne, ale aj po celom svete. Teraz s vývojovou pomocou od firmy Geely spoločnosť prechádza za hranice elektrických taxíkov a uvádza novú flexibilnú platformu pre elektromobily.

Začiatkom tohto roka spoločnosť LEVC odhalila, že jej model TX je v súčasnosti najrozšírenejším čiernym taxíkom v Londýne, pričom v meste jazdí viac ako 6 000 vozidiel a na celom svete najazdili viac ako 534 miliónov kilometrov. Spoločnosť vyrába aj elektrickú pracovnú dodávku a dokonca naznačila, že v budúcnosti by mohla mať aj elektrický karavan. Ďalší míľnik bol oznámený v marci, keď z výrobnej linky v závode v Ansty v Coventry zišlo 10 000. vozidlo.

Platforma SOA (Space Oriented Architecture) bola vyvinutá spoločne so skupinou Geely Holding Group za posledného dva a pol roka v centrách výskumu a vývoja v Číne, Švédsku, Spojenom kráľovstve a Nemecku a „bude základom transformácie z výrobcu špičkových taxíkov na popredného poskytovateľa riešení v oblasti elektromobility“.

Spoločnosť London Electric Vehicle Company a skupina Geely Holding Group vyvinuli a uviedli na trh flexibilnú platformu pre elektrické vozidlá s názvom Space Oriented Architecture.

Architektúra SOA bola navrhnutá tak, aby maximálne využila dostupný priestor vo vnútri. Batériová jednotka je umiestnená v strede „skutočne plochej podlahy“ medzi kolesami. Elektrické pohonné ústrojenstvo je zabalené do prednej časti, pričom predná časť je optimalizovaná tak, aby spĺňala päťhviezdičkové bezpečnostné normy v Európe a Číne. A vďaka „inovatívnej konštrukcii zadného zavesenia“ umožňuje konštrukcia dodatočný objem batožinového priestoru pod hlavným batožinovým priestorom za zadnou nápravou.

Platforma bude podporovať elektromobily s dĺžkou od 4 860 do 5 995 mm a šírkou od 1 945 do 1 998 mm a môže pojať rázvor od 3 000 do 3 800 mm. Konfigurovať možno aj usporiadania s pohonom predných, zadných a všetkých kolies.

Platforma SOA bola navrhnutá tak, aby ponúkla optimálny priestor vo vnútri, čo by mohlo viesť k väčšiemu počtu miest na sedenie v porovnaní s inými vozidlami rovnakej triedy alebo k väčšej kapacite nákladu.

Flexibilná je aj kapacita batérií od 73 kWh do 120 kWh, pričom maximálny dojazd je údajne až 695 kilometrov a podporované je aj rýchle nabíjanie. Nízky nástup a flexibilný interiér dokážu uspokojiť početné konfigurácie sedadiel pre osobné vozidlá a potreby prevádzkovateľov vozových parkov na prepravu nákladu.

Platforma otvorená pre vývojárov je domovom nového digitálneho mozgu s čipom na cloude nazvaného ako L-OS, ktorý dokáže pridať autonómne schopnosti úrovne 2 až 4, ako aj ponúknuť odolnosť voči budúcnosti vďaka aktualizáciám softvéru cez vzduch a „dokonalý inteligentný digitálny kokpit s vysokým obsahom funkcií a funkcií“.

Platforma SOA zahŕňa nové elektronické mozgy pripravené na cloud pre autonómne aplikácie, digitálne kokpity a zabezpečenie budúcnosti.

„SOA optimalizuje priestor na palube a ponúka viacero konfigurácií a nekonečné možnosti, novú pokročilú platformu pre elektromobily, ktorá podporuje novú stratégiu spoločnosti LEVC stať sa popredným poskytovateľom mobility s nulovými emisiami uhlíka,“ povedal Alex Nan, CEO, LEVC. „V kombinácii s našou prelomovou digitálnou architektúrou L-OS uvedie do života našu novú misiu, ktorá prináša inteligentnú, ekologickú, bezpečnú a dostupnú mobilitu pre všetkých, čo nám umožní transformovať sa z výrobcu špičkových taxíkov a uviesť spoločnosť LEVC do nových odvetví s rozšíreným sortimentom najmodernejších vozidiel s čisto elektrickým pohonom“.