Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bio-inšpirovaný robot Sensiworm sa dostane do prúdových motorov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je veľmi dôležité, aby prúdové motory dopravných lietadiel boli pravidelne kontrolované. Takéto kontroly by mohli byť čoskoro jednoduchšie a dôkladnejšie ako kedykoľvek predtým, a to vďaka robotovi, ktorý sa pohybuje ako červ známy ako piadivka.

V súčasnosti sa nedostupné časti prúdových motorov zobrazujú pomocou boroskopov, čo sú v podstate dlhé ohybné trubice s videokamerou na jednom konci a okulárom alebo obrazovkou na druhom konci. Gravitačná sila však často spôsobuje, že koniec kamery takýchto zariadení klesá nadol, pokiaľ nie je opretý o časť motora, a navyše môže byť ťažké vmanévrovať kameru hlboko do motora. Tieto problémy by mohol prekonať nový robot Sensiworm.

Jeho názov je skratkou pre „Soft ElectroNics Skin-Innervated Robotic Worm“, Toto bio-inšpirované mäkké robotické zariadenie je vyvíjané tímom inžinierov z GE Aerospace Research, v spolupráci s kolegami z Binghamtonskej univerzity a výskumnou a vývojovou organizáciou UES.

Robot Sensiworm (biely) môže ľahko stúpať po zakrivených povrchoch a putovať hore nohami.

Po nasadení do vstupného alebo výfukového otvoru turbíny motora lietadla je kompaktný robot schopný prejsť cez tento motor prostredníctvom štýlu pohybu červa piadivky, ktorý mu uľahčujú vákuové držiaky na jeho spodnej strane. Keď to robot robí, prenáša živé video z kamery s podporou reflektora smerujúcej dopredu, pričom zobrazuje akékoľvek praskliny, koróziu alebo iné problémy, s ktorými sa môže stretnúť.

Dôležité však je, že Sensiworm neposkytuje len video. Senzory na existujúcom prototype sú schopné snímať úniky plynu a merať hrúbku vrstiev tepelnej bariéry na častiach motora, pričom v súčasnosti sa pracuje na ďalších snímacích schopnostiach.

Detailný pohľad na prototyp. Budúce verzie nebudú káblové.

Vývojári očakávajú, že robot by sa dal dokonca použiť na vykonávanie opráv pomocou diaľkového ovládania. Konečná verzia zariadenia by mala byť úplne samostatná a bez káblového pripojenia, s vlastným zdrojom napájania, mikroprocesorom a ďalšou elektronikou.

„S minirobotmi, ako je Sensiworm, by operátori mali k dispozícii niekoľko ďalších súprav očí a uší na vykonávanie inšpekcií na krídle,“ povedal Deepak Trivedi, hlavný robotický inžinier z GE Aerospace Research. „S ich mäkkým a vyhovujúcim dizajnom by mohli kontrolovať každý centimeter prúdového motora prenášajúc živé video a údaje v reálnom čase o stave dielov, ktoré operátori zvyčajne kontrolujú“.