Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ľahké mestské mini vozidlo s návesom sa poháňa šliapaním nôh

Ľahké mestské mini vozidlo s návesom sa poháňa šliapaním nôh
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je veľmi nepravdepodobné, že ste niekedy na cestách stretli pedálovo-elektrické doručovacie vozidlo podobné vozidlu s názvom ePack. Aby sa do jeho nákladného priestoru zmestilo 4 000 litrov tovaru, má toto šesťkolesové vozidlo rovnaký kĺbový tvar ako návesové nákladné vozidlo.

Keďže kuriérske spoločnosti a ďalšie firmy sa stále viac snažia ušetriť peniaze a znížiť svoju uhlíkovú stopu, mnohí hľadajú pomoc s elektrickými nákladnými trojkolkami alebo štvorkolkami pri doručovaní objednávok v preplnených centrách miest.

Nielenže sú tieto vozidlá lacnejšie na nákup, údržbu a „palivo“ ako tradičné dodávky alebo nákladné autá, ale zvyčajne môžu obchádzať pomaly sa pohybujúcu motorizovanú dopravu tým, že cestujú po menej preplnených cyklotrasách. A samozrejme neprodukujú žiadne uhlíkové emisie. Mestské doručovacie vozidlo ePack, ktoré vyrobila britská startup spoločnosť Cityshuttle, sa pritom môže pochváliť všetkými týmito funkciami.

Mestské doručovacie elektrické vozidlo ePack.

Navyše, kapacita nákladu v ePacku nie je obmedzená boxom na úžitkové zaťaženie, ktorý musí byť dostatočne malý, aby sa zmestil priamo do vozidla. S využitím prívesu totiž zvládne ePack objem nákladu až 4 000 litrov (4 metre kubické) a má maximálnu hmotnosť úžitkového zaťaženia až 350 kilogramov. Obidve tieto čísla sú minimálne dvojnásobkom toho, čo ponúka väčšina ostatných doručovacích e-trojkoliek a e-štvorkoliek.

Sila jazdca pri šliapaní je umocnená dvoma 250-wattovými elektromotormi na zadných kolesách hlavnej jednotky, vďaka ktorým môže ePack dosiahnuť maximálnu rýchlosť 25 km / h. V závislosti od faktorov, ako je terén a hmotnosť nákladu, by jedno nabitie rýchlo vymeniteľnej lítiovej batérie malo údajne stačiť na dojazd do vzdialenosti 60 až 100 kilometrov.

Mestské doručovacie elektrické vozidlo ePack.

Všetkých šesť 20-palcových kolies z liatej hliníkovej zliatiny je vybavených hydraulickými kotúčovými brzdami a dvojitým lichobežníkovým zavesením. Medzi ďalšie funkcie patrí kompletné LED osvetlenie so smerovými svetlami, bezpečnostná kamera a alarm vo vnútri prívesu, plus uzamykateľné dvere a systém imobilizácie motora.

Používatelia si navyše môžu zarobiť pár peňazí navyše predajom reklamy na dvoch integrovaných QLED obrazovkách. Tieto reklamy sa nachádzajú na oboch stranách prívesu a prepínajú reklamy raz za šesť sekúnd.

Mestské doručovacie elektrické vozidlo ePack.

Spoločnosť Cityshuttle tvrdí, že jej mestské doručovacie elektrické vozidlo ePack sa už používa v Londýne a viacero komerčných klientov zadalo objednávky, ktoré budú vybavené v priebehu nasledujúcich niekoľkých týždňov. Vozidlo sa zatiaľ aspoň prenajíma firmám. Verzia taxíka pre cestujúcich s názvom GECO by mala byť pritom uvedená na trh v Londýne koncom tohto roka.

Mestské doručovacie elektrické vozidlo ePack.