Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hypersonické lietadlo Hermeus naberá kontúry testovaním predchladiča

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Hermeus má za sebou ďalší úspešný krok na ceste k vybudovaniu hypersonického lietadla, keď začína testovať svoj vlastný predchladič na prúdovom motore Pratt & Whitney F100, ktorý bude inštalovaný v prototype lietadla Quarterhorse Mk 2.

Zdá sa, že spoločnosť Hermeus je celkom spokojná so svojím prístupom k vybudovaniu hypersonického lietadla schopného prekonať legendárny SR-71 Blackbird. Namiesto konštrukcie jediného hypersonického prototypu a jeho testovania spoločnosť pracuje na sérii prototypov, z ktorých každý je určený na testovanie jedného aspektu problému s letom.

Napríklad prvé lietadlo Quarterhorse bolo označené ako Mk 0 (Mark 0), ktoré síce nelieta, ale dokáže rolovať. Inžinieri tak mohli vykonávať pozemné testy počas stavby modelu Mk 1. Ten nie je pritom určený na veľa, okrem vzletu a pristátia, ale to znamená, že letové testy sa môžu začať, kým je model Mk 2 na ceste. Ten bude už lietať nadzvukovo, kým sa bude stavať pokročilejší model Mark 3.

Postaviť nadzvukový model Mk 2 znamená postaviť motor, ktorý zvládne nielen nadzvukovú, ale aj vysokú nadzvukovú rýchlosť. Ešte dôležitejšie je, že musí byť schopný pomôcť vyriešiť aj problémy s vytvorením hypersonického lietadla. Konkrétne, motor musí byť schopný zvládnuť vzduch prichádzajúci cez sanie nadzvukovou rýchlosťou a musí byť schopný prekonfigurovať sa z nadzvukového na hypersonický let.

Motor F100 prechádza testovaním predchladiča.

V rámci toho bol motor F100 vybavený predchladičom na otestovanie na leteckej základni Edwards Air Force Base v Kalifornii pre statické testy na úrovni mora. Pri týchto testoch sa vzduch privádza do motora nadzvukovou rýchlosťou a predchladič ochladzuje nasávanie vzduchu, aby sa zabránilo roztaveniu častí motora a aby motor pracoval efektívne pri rýchlostiach nad 2,5 Mach.

Testy pri rôznych zaťaženiach sa použijú na zhromaždenie údajov pre motor s kombinovaným cyklom s turbínou založenou na turbíne Hermeus Chimera. Tá bude využívať konvenčnú turbínu na jej napájanie na vysoké Machové rýchlosti a potom sa prekonfiguruje na nápor pre rýchlosti presahujúce až Mach 5.

Keď sa však lietadlo Quarterhorse Mk 2 dostane do vzduchu, nezvládne oveľa viac ako Mach 2,5. Čokoľvek rýchlejšie bude vyžadovať dokončený motor Chimera pre model Quarterhorse Mk 3.

„Motory dýchajúce vzduch sú rozhodujúce pre cieľ spoločnosti Hermeus racionalizovať hypersonické lietadlá,“ povedal Glenn Case, spoluzakladateľ a hlavný technológ spoločnosti Hermeus. „Vyrobením plnorozsahového, vzduch dýchajúceho hypersonického motora Hermeus pripravuje pôdu pre lietadlá, ktoré sú schopné vzlietnuť z bežnej dráhy a zrýchliť až na hypersonickú rýchlosť. Nevyžadujú sa žiadne rakety ani materské lode.“