Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Japonský maglev - vlak s rýchlosťou 500 km/h

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
18. 11. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas 8-dňovej testovacej jazdy v Japonsku sa previezlo 100 pasažierov rýchlosťou 500 km/h vo vlaku vďaka využitiu technológie maglev. Ide o vysokorýchlostný vlak, ktorý sa doslova vznáša nad zemou a je schopný dosahovať obrovské rýchlosti.

Hoci maglev nie je žiadna novinka, tento raz zaujal magnetické spôsob dopravy vďaka rýchlosti, ktorou previezol stovku pasažierov z japonských miest Uenohara a Fuefuki. Dosiahol totiž rýchlosť 500 km/h, čím predbehol čínskych kolegov z Shanghai Maglev Train, ktorý sa vyšplhali na 431 km/h.

Princíp magnetickej levitácie spočíva v odpudivej alebo príťažlivej sile elektromagnetov. Vývojári umiestnili tieto elektromagnety do vlaku i do železničnej trate a vlak sa tak vďaka odporu vznáša 1,2 cm nad koľajnicami. Je to zatiaľ najmodernejší spôsob v koľajovej doprave a názov magnetická levitácia, teda maglev, sa používa oficiálne nie len ako názov tohto fyzikálneho javu, ale aj ako názov tejto dopravnej technológie. Už v 70.rokoch bola technológia testovaná v Nemecku, v súčasnosti maglev funguje v Šanghaji a v japonskej provincii Jamanaši.

Vlaky maglev sú tichšie i pohybujú sa hladšie ako klasické vlaky a do budúcnosti sa plánuje umiestniť ich do tunelov, kde bude množstvo vzduchu takmer na hranici vákua. Zníži sa tým odpor vzduchu a zvýši rýchlosť vlakov maglev.

(Zdroj: BBC, Wikipedia)