Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrický trajekt ovládaný na diaľku zo vzdialenosti až 600 km

Elektrický trajekt ovládaný na diaľku zo vzdialenosti až 600 km
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ako prvý na svete začal vlani v Štokholme komerčnú prevádzku autonómny elektrický trajekt, ktorý prepravuje až 25 cestujúcich medzi ostrovmi v regióne. Teraz je toto plavidlo diaľkovo ovládané na diaľku zo vzdialenosti až 600 km.

Elektrický trajekt postavila nórska spoločnosť Brødrene Aa pre lodnú spoločnosť Torghatten AS a neskôr ho pomenovala ako MF Estelle. Elektrický katamaran s dĺžkou 12 metrov je pritom schopný prepraviť až 25 cestujúcich a je vybavený štyrmi prúdovými motormi a 188 kWh batériou na až 15 hodín dennej prevádzky pri prevádzkovej rýchlosti 6 uzlov (11 km / h).

Vďaka technológii Zeabuz, startup spoločnosti, ktorá vznikla z tímov na Nórskej Univerzite vedy a techniky v Trondheime, je plavidlo schopné autonómnej prevádzky. Doteraz bol na palube palubný dôstojník, ktorý zabezpečoval pohodlie a bezpečnosť cestujúcich a v prípade potreby prevzal riadenie.

Podľa inžiniera spoločnosti Autonomny Carla Peterssona je však najnovšia skúška „obrovským krokom k našej vízii, keď kapitán môže sedieť v diaľkovom operačnom centre na pevnine namiesto na samotnom plavidle“.

Autonómny prechod z Kungsholmenu do Södermalmu vo Švédsku bol iniciovaný a kontrolovaný zo vzdialeného centra v Trondheime v Nórsku.

Vzdialené operačné centrum v Trondheime je vybavené kópiou systému mostíka trajektu a operátorského rozhrania s ďalšími obrazovkami, na ktorých sa zobrazujú živé kamerové prenosy na 360-stupňový pohľad okolo plavidla. Po spustení autonómnej plavby zo vzdialenosti 600 km bola loď MF Estelle diaľkovo monitorovaná počas cesty z ostrova Kungsholmen do štokholmskej štvrte Södermalm.

Okrem tímu operujúceho na diaľku v Nórsku boli v kabíne aj kľúčoví operátori, ktorí mohli v prípade potreby zasiahnuť. Cesta však prebehla bez problémov, pričom cestujúci poznamenali, že demonštrácia technológie bola pôsobivá a plynulá.

Vzdialené operačné centrum vzdialené približne 600 km je vybavené duplikátom mostného systému MF Estelle a rozhraním operátora.

„Chceli sme otestovať, či trajekt dokáže preplávať cez Riddarfjärden do Söder Mälarstrand úplne sám, po jedinom kliknutí na tlačidlo 600 kilometrov ďaleko v Nórsku,“ povedal Håkan Burden, vedúci výskumný pracovník projektového partnera RISE. „Tento pokus bol vôbec prvý svojho druhu a ukázal, že je to možné.“

„Demonštrácia znamenala dôležitý míľnik na ceste k diaľkovým operáciám, ktoré sú kľúčové pre rozširovanie a prevádzku autonómnej námornej flotily a umožňujú širšiu škálu aplikácií pre námornú autonómiu,“ poznamenala spoločnosť Zeabuz.