Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvá elektrická autonómna kontajnerová loď na svete vypláva v roku 2018

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo sa rôzne automobilky snažia predbiehať vo vývoji plne autonómnych vozidiel, v oblasti lodnej dopravy toľko správ nie je. No aj na tomto poli prebieha zaujímavý vývoj. Dokazuje to aj spojenie nórskej spoločnosti Yara s námornou technologickou firmou Kongsberg, ktorých cieľom je postavenie prvej autonómnej kontajnerovej lode na svete, ktorá by mohla byť spustená na otvorené more niekedy koncom budúceho roka.

Kontajnerová loď nesie názov Yara Birkeland a bude prepravovať chemikálie a hnojivá z výrobnej prevádzky spoločnosti Yara v Prosgrunne do blízkych miest Brevik a Larvik. Spočiatku bude v roku 2018 plavidlo fungovať s ľudskou posádkou, no o rok neskôr bude ovládaná na diaľku a plne autonómnou kontajnerovou loďou sa stane do roku 2020. Okrem zníženia nákladov na ľudskú posádku je výhodou autonómneho plavidla aj to, že sa môže maximalizovať kapacita prepravného priestoru, pretože nebude potrebná paluba ani kabíny pre posádku.

Yara Birkeland bude prvou autonómnou kontajnerovou loďou na svete, ktorá sa zapojí do komečnej prevádzky

Veľkým benefitom má byť aj výrazné zníženie emisií NOx a CO2, pretože spoločnosť Yara presunie prepravu svojich výrobkov zo 40 000 ciest, vykonaných nákladnými vozidlami ročne, na novú vodnú trasu s kontajnerovou loďou, ktorá má plne elektrický pohon.

S autonómnou lodnou dopravou však súvisí aj veľa regulačných prekážok, ktoré treba vyriešiť, kým sa plne autonómne lode vydajú križovať moria a oceány. Nórsko je však v tomto smere na dobrej ceste, pretože minulý rok bola podpísaná dohoda medzi Nórskym námorným úradom a Nórskym pobrežným úradom, ktorá označila fjord Trondheim ako prvú oblasť na svete, ktorá je špecificky vyhradená pre testovanie autonómnych lodí.

Autonómna kontajnerová loď Yara Birkeland bude používať elektrický pohon