Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Koncept elektrickej trate pre kamióny vyrazil z Európy do sveta

Koncept elektrickej trate pre kamióny vyrazil z Európy do sveta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Siemens začala testovať svoj koncept elektrifikovanej diaľnice pre kamióny s názvom „eHighway ot the Future“ už v roku 2012 v Nemecku, pričom nákladné vozidlá boli dodatočne vybavené kombinovaným dieselovým a elektrickým pohonom, ktorý čerpal elektrickú energiu z trate elektrických káblov, tak ako zvyknú mestské električky alebo trolejbusy.

Nasledovali verejné diaľničné testy vo Švédsku a momentálne sa koncept eHigway dostáva dokonca aj na územie USA, konkrétne do blízkosti prístavov Los Angeles a Long Beach. Cieľom demonštrácie v Kalifornii je preukázať, že táto technológia od spoločnosti Siemens je schopná pracovať na verejných cestách aj v mestskom prostredí, pričom výrazne znižuje tvorbu smogu a toxických emisií v okolí prístavov, kde je vysoká hustota nákladnej dopravy.

Prvá skúšobná elektrifikovaná trať pre kamióny eHighway v USA bude mať dĺžku jednej míle (1,61 km) na trase v Carsone v Kalifornii.

Prvá skúšobná elektrifikovaná trať pre kamióny v USA bude mať dĺžku jednej míle (1,61 km) na trase v Carsone v Kalifornii. Malá skúšobná flotila sa bude skladať z troch veľkých kamiónov, z ktorých jeden bude akumulátorovo elektrické vozidlo, druhý bude mať pohon na zemný plyn a elektrinu a tretí využije kombináciu dieselového a elektrického pohonu. Projekt eHighway nie je obmedzený len na skúšobné vozidlá, po trase môžu jazdiť aj ostatné nákladná vozidlá.

Rovnako ako v predchádzajúcich testoch sú aj tu skúšobné vozidlá vybavené pantografom na streche, ktorý sa pripája k elektrickej trati a poháňa tak elektrické motory v hybridných pohonných jednotkách nákladných automobilov.

Rovnako ako v predchádzajúcich testoch sú aj tu skúšobné vozidlá vybavené pantografom na streche, ktorý sa pripája k elektrickej trati a poháňa tak elektrické motory v hybridných pohonných jednotkách nákladných automobilov. Pantograf sa môže zdvihnúť k elektrickému vedeniu, keď senzory detegujú toto nadzemné vedenie. Ak vodič potrebuje zastať pri krajnici alebo predbehnúť iné vozidlo, batérie, zemný plyn alebo naftový motor sa nakopnú do prevádzky, kým sa vozidlo nevráti naspäť do svojej pôvodnej dráhy pod elektrickým vedením.

Spoločnosť Siemens má pritom v pláne v priebehu roku 2019 vykonať tri verejné testy konceptu eHighway na území Nemecka.

Malá skúšobná flotila sa bude skladať z troch veľkých kamiónov, z ktorých jeden bude akumulátorovo elektrické vozidlo, druhý bude mať pohon na zemný plyn a elektrinu a tretí využije kombináciu dieselového a elektrického pohonu.