Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčší prúdový motor na svete GE9X má za sebou prvý let

Najväčší prúdový motor na svete GE9X má za sebou prvý let
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť GE Aviation sa poponáhľala s vývojom a na oblohu prvýkrát vyslala najväčší prúdový motor na svete s označením GE9X. Ten sa do vzduchu dostal na krídle testovacieho lietadla spoločnosti, ktoré sa začiatkom minulého týždňa preletelo ponad Mohavskú púšť v Kalifornii. Počas štvorhodinového letu sa kontrolovali základné funkcie motora, ktoré sú začiatkom oficiálneho procesu certifikácie pre komerčné využitie.

Prúdový motor GE9X vyvinula spoločnosť GE Aviation pre ďalšiu generáciu širokého lietadla Boeing 777X určeného pre osobnú dopravu. Motor je v porovnaní so svojimi predchodcami doslova obrovské monštrum. V dôsledku rozsiahleho používania kompozitných materiálov pri výrobe lopatiek a puzdra ventilátora, 3D tlačených trysiek, a novej ľahkej a tepelne odolnej keramiky sa pritom vývojárom podarilo znížiť počet lopatiek ventilátora z 22 na 16.

Spoločnosť GE Aviation dokázala odľahčiť prúdový motor GE9X a rozšíriť jeho veľkosť tak, že jeho ventilátor teraz meria naprieč 134 palcov (približne 341 cm). Celý motor je pritom na dĺžku väčší ako je šírka trupu lietadla Boeing 737. Nový obrí prúdový motor má ťah 100 000 libier (viac ako 45 000 kilogramov) a je o 10 percent účinnejší ako motor GE90, ktorý sa používa na súčasnej lietadiel Boeing 777.

Spoločnosť GE Aviation na oblohu prvýkrát vyslala najväčší prúdový motor na svete s označením GE9X.

Podľa vyjadrenia spoločnosti GE Aviation, už teraz získala pre svoj prúdový motor GE9X viac ako 700 objednávok od klientov, medzi ktorých patria aj letecké spoločnosti Cathay Pacific, Emirates, Lufthansa, Etihad Airways a Qatar Airways. V súčasnosti inžinieri z GE Aviation pracujú na záložnom elektrickom systéme pre model 777X, zatiaľ čo práce na motore GE9X budú pokračovať v niekoľkých nasledujúcich mesiacoch niekoľkými letovými testami, kedy sa stanoví výšková výkonnosť a iné parametre počas letových fáz. Motor GE9X si zatiaľ prešiel pozemnými testami odolnosti proti námraze a dokončujú sa simulačné testy bočného vetra.

Spoločnosť GE Aviation chce svoj prúdový motor GE9X certifikovať už niekedy v budúcom roku.

Spoločnosť GE Aviation na oblohu prvýkrát vyslala najväčší prúdový motor na svete s označením GE9X.