Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Volvo testuje technológiu autonómneho dokovania jácht

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Autonómne technológie, ktoré samé zaparkujú automobil, by v blízkej budúcnosti mohli pomôcť využiť parkovacie priestory na maximum. Už by sa tak nestávalo, že dve parkovacie miesta blokuje automobil nezodpovedného vodiča. No táto technológia má potenciál nielen v automobilovom priemysle. Spoločnosť Volvo sa ju totiž rozhodla previesť aj do jachty, ktorá tak sama zaparkuje v prístavnom doku.

Spoločnosť Volvo Group nie je v oblasti vývoja autonómnych technológií žiadnym nováčikom. Napríklad v minulom roku začala v domácom Švédsku testovať autonómne smetiarske vozidlá a Brazílii pre zmenu skúšala pomáhať so svojim autonómnym nákladným vozidlom pri zbere cukrovej trstiny. No a po novom sa vývojári prekvapujúco zamerali aj na svet vodných plavidiel.

Spoločnosť Volvo Penta predstavila autonómny systém pre dokovanie jácht, pričom počas demonštrácie technológie sa jachte s dĺžkou viac ako 20 metrov podarilo bez nejakých problémov vtesnať medzi dve pretekárske plavidlá Volvo Ocean Race 65. Senzory a počítače, ktoré riadili prezentáciu autonómnej technológie sú údajne schopné úpravy nastavení s „rýchlosťou blesku“ a dokážu tak okamžite reagovať na zmenu podmienok vetra a vody. Podľa toho upravia výkon a riadiaci systém jednotky IPS Volvo tak, aby sa jachta bezpečne dostala na svoje miesto.

Autonómny systém dokovania jácht od spoločnosti Volvo Penta však nebol navrhnutý ako úplne nezávislý systém a tak vyžaduje prítomnosť kapitána jachty, aby bol pripravený prevziať riadenie v prípade náznaku akýchkoľvek problémov. Systém môže byť kedykoľvek pozastavený a udrží jachtu v danej polohe. Volvo má pritom v pláne svoju technológiu uviesť do reálnej prevádzky v roku 2020.

Počas demonštrácie technológie pre autonómne dokovanie sa jachte s dĺžkou viac ako 20 metrov podarilo bez nejakých problémov vtesnať medzi dve pretekárske plavidlá Volvo Ocean Race 65.