Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Silácky "dron" Dauntless zdvihne do vzduchu až 90 kilový náklad

Silácky "dron" Dauntless zdvihne do vzduchu až 90 kilový náklad
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Mobile Recon Systems predstavila Dauntless UAV (bezpilotné letecké vozidlo) určené pre prepravu ťažkých nákladov. Tento gigantický dron pritom dokáže do vzduchu vyniesť náklad s váhou až 90 kilogramov.

Dauntless je k dispozícii buď ako kvadrokoptéra alebo ako oktokoptéra s pridaním ďalšieho motora a súpravy rotorov do každého zo štyroch ramien. Vo verzii so štyrmi rotormi váži 35 kilogramov a má úžitkové zaťaženie okolo 45 kilogramov. Výkonnejšia verzia s ôsmimi rotormi však zvládne zdvihnúť zo zeme náklad s váhou až do 90 kilogramov.

Tento nákladný lietajúci stroj má rám vyrobený z titánu a leteckého hliníka a jeho karoséria, batériová skrinka a rotory sú vyrobené z uhlíkových vlákien. Pre jednoduchší transport na miesto určenia sa dá rozložiť na päť častí. Tie sa dajú prenášať s pomocou integrovaných ručných držiakov.

Dauntless UAV.

Elektrická energia do rotorov je dodávaná dvomi generátormi s výkonom 2400 W, ktoré sú spojené s plynovým motorom. Táto konfigurácia by mala umožniť dĺžku letu až do piatich hodín. K dispozícii sú navyše aj dve lítium-polymérové batérie, ktoré je možné aktivovať pre zvýšenie výkonu alebo pre núdzové pristátie v prípade zlyhania generátorov.

Náklad sa nemusí prevážať len pod samotným strojom, ale používatelia ho môžu naložiť aj priamo do palubného kontajnera. Ten dokáže v prípade verzie kvadrokoptéry uložiť maximálne 36 kilogramov a vo verzii s ôsmimi rotormi je to až 72 kilogramov. Okrem toho sa dá Dauntless vybaviť aj voliteľnými doplnkami, ako sú rôzne typy kamier, meteorologické monitorovacie zariadenia, detektory žiarenia, radary alebo moduly laserového senzoru LiDAR.

Dauntless UAV.

Dauntless UAV môže byť na diaľku ovládané operátorom alebo môže lietať autonómne po vopred naprogramovanej trase z GPS bodov. K jednoduchšiemu manuálnemu ovládaniu operátorom prispievajú funkcie, ako je napríklad automatický vzlet a pristátie, či automatický návrat k bodu vzletu. K dispozícii je aj voliteľný samonivelačný systém pre pristávanie na nerovnom teréne.

Dauntless UAV.