Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

UPS vypúšťa drony pre prenos lekárskych vzoriek do nemocnice

UPS vypúšťa drony pre prenos lekárskych vzoriek do nemocnice
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Logistický gigant UPS sa chystá na plno využiť prepravné drony M2 od spoločnosti Matternet. Tie poslúžia ako lietajúci kuriéri, ktorí budú pravidelne prevážať lekárske vzorky medzi laboratóriami a nemocnicou v Severnej Karolíne.

Spoločnosť Matternet spustila testy dronov pre prenos zdravotníckych potrieb vo Švajčiarsku v roku 2017 a od tej doby jej drony dokončili viac ako 3 000 letov. Spoločnosť UPS pritom „koketovala“ s plánom zaviesť drony už dávnejšie, kedy testovala drony, ktoré vyleteli zo striech jej prepravných vozidiel. Teraz obe firmy spojili sily dokopy.

Efektívna spolupráca nakoniec vyústila do logistických operácií v nemocnici WakeMed v hlavnom meste Raleigh amerického federálneho štátu Severná Karolína. Drony Matternet M2 majú už prvé lety za sebou a budú v nich pravidelne pokračovať v ostrej prevádzke. Ide pritom o prvé rutinné lety dronov, ktoré boli Federálnym leteckým úradom, ktorý je regulátorom pre leteckú bezpečnosť v USA.

UPS využíva drony Matternet M2 na prepravu lekárskych vzoriek do nemocnice v Severnej Karolíne.

Bežne sa lekárske vzorky prevážajú z laboratórií do hlavnej nemocnice WakeMed v Raleigh prostredníctvom automobilov, ale zapojením dronov do rovnice svitá nádej, že tieto operácie budú výrazne rýchlejšie a finančne menej náročné. Včasné doručenie vzorky totiž môže prispieť k záchrane života pacienta.

Celé to funguje tak, že pracovníci naložia potrebné lekárske vzorky do kontajnerov, ktoré boli vyrobené špeciálne pre tento účel, a dron ich prenesie z laboratórií v blízkosti nemocnice WakeMed, ktorá je cieľom ich doručenia. Dron Matternet M2 je nabíjateľná kvadrokoptéra, ktorá dokáže preniesť úžitkové zaťaženie okolo jedného kilogramu do vzdialenosti až 20 kilometrov. Drony počas letu budú sledovať vopred stanovenú dráhu a budú monitorované vyškoleným pilotom, až kým sa nedostanú na pristávaciu plochu v nemocnici WakeMed.

Prostredníctvom tohto praktického nasadenia dronov, na ktoré bude dohliadať ministerstvo dopravy v Severnej Karolíne, budú rôzne strany skúmať to, ako by drony mohli v budúcnosti zlepšiť prepravné služby v zdravotníckych zariadeniach v USA.

Dron Matternet M2 dokáže preniesť úžitkové zaťaženie okolo jedného kilogramu do vzdialenosti až 20 kilometrov.