Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hybridný trojplošník by mohol komerčne lietať do šiestich rokov

Hybridný trojplošník by mohol komerčne lietať do šiestich rokov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Britská spoločnosť Faradair už v roku 2014 navrhla Bio-Electric-Hybrid-Aircraft (v skratke BEHA), čo má byť jedno z najekologickejších lietadiel na svete. Po koncepte tentoraz spoločnosť oznámila plány vytvoriť dopravné lietadlo BEHA, ktoré by malo vstúpiť do prevádzky do roku 2025.

Vychádzajúc z pôvodného konceptu, aj 18 sedadlové lietadlo BEHA_M1H má trup navrhnutý z karbónového kompozitu a pre zvýšený ťah využíva systém troch krídiel. Ich usporiadanie by malo lietadlu umožniť vzlietnutie a pristátie na letiskových dráhach, ktoré sú kratšie ako 300 metrov.

Vektorový ťah zabezpečí dvojica protibežných vrtúľ, ktoré sú v zadnej časti lietadla. Vrtule sú umiestnené v akustickej trubici, ktorej cieľom je zníženie hluku vzletu na menej ako 60 dBA (dBA sú decibely A, ktoré približne určujú to, ako je zvuk počutý ľudským uchom). Typický prúdový motor dosahuje pri vzlete až 140 dBA.

Hybridné lietadlo Faradair BEHA_M1H.

Ako už naznačuje názov lietadla, výkon bude zabezpečený kombináciou batérií a bionafty. Presnejšie povedané, batérie budú poháňať svoj elektromotor počas vzletu a pristátia, zatiaľ čo turbovrtuľový dieselový motor s výkonom 1 600 konských síl generuje energiu počas letu. Motor v tom čase tiež nabíja batérie, ktoré dostanú určitú energiu aj zo solárnych panelov, ktoré sa nachádzajú na vrchu krídiel.

Hybridné lietadlo Faradair BEHA_M1H.

Okrem prepravy cestujúcich bude lietadlo BEHA_M1H schopné prepravovať aj náklad. Pozemný personál bude schopný v priebehu 15 minút schopný nahradiť sedadlá tromi nákladnými kontajnermi spoločnosti LD3, ktoré dosiahnu spoločnú kapacitu 5 ton.

Viacúčelové lietadlo BEHA M1H s hybridným pohonom tak umožní poskytnúť služby pre leteckú dopravy, vrátane plánovaných letov pre ľudí dochádzajúcich do práce, letecký výcvik a bežné komerčné lety s cestujúcimi počas dňa. Tichý letové vlastnosti si nájdu svoje využite aj v nákladnej doprave na letiskách počas noci. Prvé prototypy lietadiel pre letecké testy by mali byť pripravené do roku 2022, s cieľom komerčného nasadenia do roku 2025.

Hybridné lietadlo Faradair BEHA_M1H.